Úterý, 16. dubna 2024

Demonštranti za urýchlené kroky na ochranu ovzdušia

Demonštranti za urýchlené kroky na ochranu ovzdušia

LONDÝN 5. novembra (SITA/AFP) - Okolo 22 až 25 tisíc demonštrantov v sobotu na Trafalgarskom námestí v Londýne v rámci globálnych protestov vyzvalo svetových vodcov, aby urýchlene konali na zastavenie klimatických zmien. Z celkového počtu sa asi 4 tisíc ľudí zhromaždilo pre americkým veľvyslanectvom na námestí Grosvenor, aby vyzvali Washington na ratifikovanie Kjótskeho protokolu z roku 1997, ktorý stanovuje ciele na zníženie emisií oxidu uhličitého v signatárskych štátoch.

Pred pondelňajšou konferenciou o klimatických zmenách v hlavnom kenskom meste Nairobi vyzvali účastníci demonštrácie vládu premiéra Tonyho Blaira, aby podporila dohodu, ktorej cieľom je udržať globálne otepľovanie pod dva stupne Celzia. Koalícia na zastavenie chaosu v ovzduší, ktorá protest zorganizovala, tiež vyzvala Britániu, aby sa stala príkladom a navrhla nové zákony na každoročné znižovanie britskej úrovne CO2.

V sobotu podobné protesty zorganizovali environmentálne skupiny vo Francúzsku. Asi 200 demonštrantov sa zišlo na brehu rieky Seine v Paríži a stovka cyklistov vystúpila proti stavebnému projektu v Lille. Demonštrácie vo Francúzsku boli súčasťou dňa akcií pred schôdzkou v Nairobi o klimatických zmenách. Menšie demonštrácie boli aj v mestách Brest a Marseille.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů