Sobota, 20. dubna 2024

V Rádle asi vznikne trať na motokros, ekologové nesouhlasí

V Rádle asi vznikne trať na motokros, ekologové nesouhlasí
RÁDLO - rok na jaře chce jablonecký autoklub otevřít v Rádle motokrosovou trať, přestože její vznik vadí ekologům a místním lidem. Bojí se hluku, prachu a protestují proti nepřesnostem v dokumentaci tratě. Informuje o tom liberecká příloha Mladé fronty Dnes (MfD).

Podle listu autoklub v dokumentaci nezakreslil potok a v popisu uvedl, že dráha je od obytných domů 900 metrů, přitom je to je 500 metrů. Odpůrci také upozorňují, že hlukem bude stresována i zvěř. Chtěli by také, aby se na ní mohlo jezdit jen omezeně, a ne po celý den. „Když vám jezdí 500 metrů od domu motorky, neslyšíte na zahradě vlastního slova," řekl deníku Karel Jelínek, který bydlí vedle plánovaného areálu.

I podle zprávy krajského úřadu má projekt řadu nedostatků. "Členitost terénu je popsána mylně. Proto i tvrzení, že domy chrání před hlukem terén, je nepodložené," přiznává úřad. Autoklubu ale nenařídil vypracovat podrobnou analýzu vlivu sportoviště na životní prostředí. Doporučil mu pouze podmínky, které by měl pro otevření nového areálu splnit. Například zajistit potok protékající plochou a postavit kolem něj plot, aby do něj motorky nejezdily. Kromě toho by mělo být sportoviště zajištěno proti úniku nebezpečných látek ze strojů.

„Chceme doporučení splnit, abychom mohli dráhu otevřít již příští rok na jaře. Pokud se nám to do tohoto termínu podaří, bude to úspěch,“ uvedl předseda jabloneckého autoklubu Miroslav Kerhart.

Motorkářská dráha leží v Rádle směrem k Rychnovu u Jablonce. Využívat ji může maximálně deset motorek současně, nechybí terénní nerovnosti a umělé překážky. Areál před čtyřmi lety uzavřel stavební úřad, protože fungoval na černo. Jestli bude autoklub na dráze pořádat i závody, zatím není jisté. Chybí tam totiž zázemí pro diváky i jezdce.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů