Středa, 24. dubna 2024

Za sněhem až za polární kruh

Za sněhem až za polární kruh
Devětadvacetiletý Rainer Schönfelder se jen hořce pousměje, když je tázán, co by si přál v letošní sezóně. "Hodně sněhu," zní odpověď rakouského lyžaře. Jeho přání sdílejí také reprezentační kolegové. Sněhové podmínky nejen v Rakousku letos zůstávají výrazně za očekáváním.

Nejen finanční ztráty
Teplé počasí před dvěma týdny zavinilo zrušení úvodního podniku Světového poháru v Söldenu a sezóna začne až tento víkend slalomy mužů a žen ve finském Levi. Tamní pořadatelé hlásí optimální podmínky s teplotami kolem deseti stupňů pod bodem mrazu, poloha 150 kilometrů za polárním kruhem ale není příliš zajímavá pro sponzory. Absence tradičního zahájení sezóny v Söldenu je pro lyžařský průmysl větší ránou než by se mohlo na první pohled zdát.
Úvodní podnik Světového poháru totiž bývá tradičním signálem pro řadu odvětví, napojených na alpské lyžování, že začíná zimní sezóna. Jako domácí akce největší lyžařské velmoci je Sölden mimořádně atraktivní pro firmy jako Atomic, Fischer či Head, které s ní termínově slaďují své akce a reklamní kampaně.
Sölden zahajuje sezónu od roku 1993 a zrušen byl poprvé. Ušlé zisky hoteliérů znamenají špatný start hlavní turistické sezóny v Tyrolsku. "Není to dobrý signál, počasí je jako v červenci," řekl serveru sport.de sportovní šéf mezinárodní federace FIS Günter Hujara.
Rakouské organizátory netrápí jen nečekaná finanční ztráta, proti níž byl Sölden pojištěn. Domácí diváci přišli o možnost vidět v akci své hvězdy v čele s Hermannem Maierem, což se odrazí na mediální prezentaci celého sportu. Vzhledem k tomu, že o víkendu zahajují ve Finsku jen slalomáři, budou si muset Maierovi fanoušci počkat. "Hermann zůstává sportovcem s největší reklamní hodnotou," řekl Leodegar Pruschak z bankovního domu Raiffeisen, který Maiera masívně využívá ve svých reklamních kampaních.

Různé možnosti
Mnozí dávají současný vývoj do souvislosti s globálním oteplováním a v lyžařském průmyslu se otevřeně mluví o tom, že by se těžiště Světového poháru v budoucnu mohlo geograficky posunout. "Alpské ledovce ve vyšších nadmořských výškách, kde se zahajuje sezóna, pomalu ustupují," řekl agentuře Reuters rakouský reprezentační trenér Toni Giger.
Centrem sjezdového lyžování jsou alpské země, stále častěji se ale mluví o nových střediscích v bývalém východním bloku. Napřesrok pojedou ženy podruhé ve Špindlerově Mlýně, v roce 2009 bude SP poprvé v bulharském Bansku, zájem mají i Rumunsko a Rusko. Někteří experti mají za trh budoucnosti Čínu a Jižní Ameriku, další možností jsou luxusní kryté svahy v Dubaji a Nizozemsku, kde se loni jel Evropský pohár.
"Větší změny v současném kalendáři ale nejsou možné," řekla šéfka FIS Sarah Lewisová.
Mírné zimy navíc nejsou nový problém. Už v roce 1964 musely být zrušeny tradiční sjezdy ve Wengenu a Kitzbühlu, také později docházelo k úpravám termínů kvůli počasí. Oteplování například zcela vytěsnilo z kalendáře letní závody, které byly před třiceti lety populární v Itálii a Francii.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů