Sobota, 20. dubna 2024

Kvůli Vánocům nebude Boleslav kácet strom

Kvůli Vánocům nebude Boleslav kácet strom

Mladá Boleslav - Letos není k dispozici žádný vhodný jehličnan určený nyní ke kácení, a proto bude jako hlavní vánoční strom v centru Mladé Boleslavi ozdoben krásný strom douglasky tisolisté, rostoucí u kruhové křižovatky v centru města.

Našemu deníku to sdělila mluvčí Magistrátu města Mladá Boleslav Jana Huzilová. Podle vyjádření z odboru služeb města by bylo neekologické bez závažného důvodu pokácet zdravý a krásný jehličnatý strom, který by byl na měsíc instalován na náměstí Míru pouze za účelem výzdoby.

Vánoční strom na Českobratrské náměstí je ale již zajištěn. Strom poskytla soukromá osoba, která jej bude kácet na svém pozemku z jiných důvodů.

"Do budoucna by měly být zdobeny jako vánoční stromy pouze dřeviny, které v dané lokalitě již rostou," dodala mluvčí Huzilová. Například v příměstských oblastech - na Sahaře, v Čejeticích a v Podlázkách - byly v minulých letech vysazeny tři jehličnaté dřeviny, které budou každoročně zdobeny.

Jak dále sdělila Iva Bílková z Odboru služeb města Mladá Boleslav, není vůbec od věci zvážit i možnost v době vánočních svátků osvětlit stromy opadavé a listnaté, případně celá stromořadí. Právě tímto směrem se totiž ubírá i světový trend v oblasti sváteční zimní výzdoby měst.

Pavel Svačina
Boleslavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů