Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zanzibar tento týden zakázal nákupní igelitové sáčky ve snaze zmenšit dopady jejich používání na životní prostředí zanzibarských ostrovů, ležících v Indickém oceánu. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AP.
Každý, kdo bude přistižen při výrobě, dovozu, používání nebo prodávání plastikových pytlíků, může být napříště potrestán pokutou až do výše 2000 dolarů (44 tisíc Kč) nebo i ročním vězením.

JABLONNÉ V PODJEŠTĚDÍ - Kašatany, žaludy, jeřabiny, šípky a suché pečivo nasbírali děti a dospělí, kteří se zapojili do soutěže o nejlepšího sběrače lesních plodů. „Výsledek předčil naše očekávání. Celkem se nasbíralo 560 kilogramů lesních plodů,“ uvedla Simona Čejpová, koordinátor Ekoporadny Orsej při Společnosti pro Lužické hory.
Nejvíce se podle ní nasbíralo kaštanů a žaludů – zhruba 300 kilogramů. „Ty jsou pro zvěř výživově nejlepší,“ upozornila Čejpová.
Soutěžilo se ve dvou kategoriích - do a od 6 let. „Nejstarší účastnici byla 88 let. Byla jí paní Pickové z Liberce, která pomáhala sbírat kaštany svému pětiletému vnukovi,“ přiblížila koordinátorka.
Ekoporadna Orsej při Společnosti pro Lužické hory obdarovala cenami všechny zúčastněné děti. Menší děti získaly eko- pexeso, vystřihovánky se zvířátky, starší děti zase naučné knihy, které věnoval Liberecký kraj.

Podle zjištění Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) někteří prodejci elektrospotřebičů v nabídce svých výrobků neuvádí konečnou cenu, kterou spotřebitel skutečně zaplatí. Jedná se zejména o případy, kdy cena v nabídce nezahrnuje povinný poplatek za likvidaci historických elektrozařízení. Ten může dosahovat až 420 Kč a jeho výši se často spotřebitel dozví opožděně. SOS je toho názoru, že účtovaná cena by měla být konečná a navíc v souladu se zákonem o odpadech by z celkové ceny měla být patrná výše recyklačního poplatku. Obchodníci, kteří inzerují ceny elektrospotřebičů bez poplatku za likvidaci odpadu, se podle názoru SOS dopouští porušování zákona o ochraně spotřebitele (č. 634/1992 Sb.). Ten zakazuje informovat o ceně způsobem, který vzbuzuje zdání, že cena je nižší než ve skutečnosti nebo že v ceně nejsou zahrnuty poplatky, které se hradí zvlášť. Zákon o regulaci reklamy navíc zakazuje klamavou nabídku zboží a služeb.

Lesní ekologický projekt podél 436 kilometrů dlouhé silnice v poušti Tarim, v severozápadní Číně byl zkolaudován. Je to největší ochranný lesní projekt v poušti na světě.
Ukončení tohoto projektu znamená, že čínští vědci počátečně vyřešili světově složitou otázku ochrany silnice v poušti a poskytli úspěšný příklad řešení podobné otázky.
Silnice v Tarimské poušti byla uvedena do provozu v roce 1995. Ale písečné bouře a silný vítr se staly hrozbou pro bezpečnost silničního provozu.

Zlín - Zákaz vstupu do mladých lesních porostů patřících městu Valašské Meziříčí platí od 17. listopadu až do Štědrého dne. Opatřením chce město i lesníci zamezit neoprávněnému výřezu vánočních stromků. Omezení se bude vztahovat na lesní porosty mladší dvaceti let. " Tato prevence se v minulých letech osvědčila. Krádeže stromků v obecních lesích jsou ojedinělé," uvedl ředitel společnosti Městské lesy a zeleň Marek Netolička. Při vyhlášení zákazu mladé lesní porosty ohlídají čtyři členové Lesní stráže z řad zaměstnanců firmy. Při hlídání budou spolupracovat také se strážníky městské policie. Za porušení městského nařízení mohou policisté lidem udělit pokutu v jednotné výši až 500 korun.

Wellington - Ochráncům přírody na Novém Zélandu se podařilo v pátek vyvést na otevřené moře čtyři desítky velryb poté, co jejich stádo uvízlo na východním pobřeží země. Ekologové museli ale utratit mladšího jedince, který jevil tendenci skupinu opět odlákat ke břehu. Informovala o tom agentura AFP.
Na pláži poblíž místa zvaného Marsden Point ležícího na Severním ostrově se uchytilo 77 kulohlavců, z nichž 37 uhynulo. Ochránci přírody vyvedli zbytek zpátky do moře, po kilometru a půl ale skupina zaváhala poté, co jeden mladý samec se vydal na cestu zpátky. Ekologové jej raději usmrtili, aby ke stejnému kroku nestrhl ostatní.
Dnes již bylo stádo z dohledu pevniny, což skýtá naděje, že se operace vydařila.

Evropská komise uspořádala veřejné slyšení k emisní normě EURO 6. Řada členských států i poslanců Evropského parlamentu totiž požaduje, aby společně s přijetím EURO 5 došlo ke schválení EURO 6, které by vstoupilo v platnost v letech 2014/2015. Evropská komise zároveň představila hodnocení dopadů zavedení EURO 6: při modelování tohoto dopadu se vycházelo z předpokladu emisního limitu 80 mg/km v letech 2014 až 2015. Zavedení EURO 6 bude znamenat výrazné snížení emisních limitů pro emise NOx u vozidel s dieslovými motory: podle hodnocení dopadů by mělo dojít k dodatečnému snížení emisí NOx o 24% u lehkých vozidel v porovnání s normou EURO 5. 

Evropská federace pro dopravu a životní prostředí vydala studii mapující naplňování závazku snížit emise CO2 u nových aut. Tři čtvrtiny z dvaceti hlavních automobilových značek prodávaných v Evropě zaostává v tempu naplňování závazku snížit tyto emise u osobního automobilu na 140 g/km do roku 2008. Nejlépe si v Evropě vedou automobilky FIAT,Citroen, Renault, Ford a Peugeot, na opačném konci se nachází Nissan, Suzuki, Mazda, Audi, Volvo, BMW a Volkswagen.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů