Úterý, 23. dubna 2024

Temelín má potíže s palivem, ČEZ tratí

Temelín má potíže s palivem, ČEZ tratí
Jaderná elektrárna Temelín zápolí s problémem, který její konstruktéři nečekali. Část palivových článků dodávaných americkou firmou Westinghouse se v ruském jaderném reaktoru deformuje, některé netěsní. Víc se pak zkouší, prověřuje a tím trpí plynulost provozu. Vlastník největší české elektrárny, firma ČEZ, na tom tratí: nevydělává tolik, kolik plánovala.
Problém vzniká jen u nepatrného zlomku z 50 tisíc palivových tyčí, které jsou umístěny v aktivní zóně elektrárny. Přesto ale předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová říká: "Jiná léčba než výměna postižených palivových souborů není." To si uvědomuje i ČEZ.
Na častější výměny paliva tlačí také stát. "Musíme problém s deformací palivových článků řešit opravdu energicky, tedy jejich masivní výměnou. Už kvůli tomu, abychom se vyhnuli kritice veřejnosti," říká Tomáš Hüner, náměstek ministra průmyslu a člen dozorčí rady ČEZ.
Druhý blok elektrárny je kvůli výměně čtvrtiny paliva mimo provoz od srpna. V pátek večer Temelín spustil po souhlasu úřadu pro jadernou bezpečnost reaktor. Fyzikální testy aktivní zóny by měly trvat ještě zhruba týden.
O uplynulém víkendu ale Temelín nedodával do sítě vůbec žádný proud. V pátek večer energetici odpojili kvůli pravidelné zkoušce regulačních zařízení reaktoru i první blok. Dodávky měl obnovit včera v noci.

Ztráta: milióny denně
Elektrárně hrozí, že bude muset kvůli výměnám paliva dělat i mimořádné odstávky. "Jsme na to připraveni, ale v tuto chvíli nelze ani vyloučit, že to nebude nutné," říká nový šéf elektrárny Vladimír Hlavinka. Oba bloky by se tak mohly střídavě příští rok odstavit celkem třikrát, vždy asi na dva měsíce, přičemž výpadek přinejmenším na dva měsíce nebyl původně plánovaný. Podle burzovní společnosti Patria Finance přitom každá uzavírka tisícimegawattového bloku na jediný den přijde ČEZ na 12,5 miliónu korun.
Ředitel Hlavinka tento propočet odmítá komentovat. "Mám to spočítáno, ale je to obchodní tajemství." Stabilní provoz ale šéf elektrárny čeká nejdřív za tři roky, v roce 2009.
První blok elektrárny čeká podle informací HN další odstávka zřejmě už v lednu, druhý blok se zastaví v květnu. V té době už by měl Westinghouse do Temelína dodávat vylepšené soubory paliva odolnější proti deformacím. Úplně vyhovovat parametrům temelínského reaktoru ale nebudou ani ty.
Palivo, jež se v Temelíně používá, se totiž vybíralo v tendru uspořádaném už v roce 1993. I když se postupně vyvíjelo, má podle Hlavinky stále nedostatky, se kterými se střetávaly i jiné elektrárny v zahraničí. Ty ale tento problém řešily už před pěti šesti lety. "U nás, jak se opožďovalo spouštění Temelína, se to řeší až nyní," vysvětluje Hlavinka, potvrzuje to i Drábová.
Oba experti ale vylučují, že by byla ohrožena jaderná bezpečnost. "Situaci podrobně monitorujeme. Jsou určeny ukazatele, při jejichž překročení by se bloky odstavily. Zatím se ale pohybujeme v oblasti, která je takovému stavu s velkou rezervou vzdálena," říká Drábová. Mimořádné odstávky elektrárny kvůli problémům s palivem připouští, jejich pravděpodobnost ale nepovažuje za "extrémně velkou".
Známý kritik Temelína, hornorakouský zmocněnec Radko Pavlovec, ovšem provoz elektrárny s vadným palivem označuje za vysoce rizikový. "Je zcela neakceptovatelný," tvrdí.

Nahrávka uhelné lobby
Rozhodnutí o neplánovaných odstávkách není pro ČEZ snadné. Potíže se totiž v Temelíně hlásí v době, kdy je, poprvé v historii a za nečekaně dobré ceny, vyprodána veškerá výroba elektřiny celé skupiny na příští rok. Temelín pokrývá plných 15 procent její produkce a výroba je tu navíc o polovinu levnější než v uhelných elektrárnách. Firma sice ústy svého mluvčího Ladislava Kříže tvrdí, že nedostatek elektřiny nehrozí, protože případný výpadek jádra nahradí z uhlí. Hlavinka ale dodává: "Za předpokladu, že nedojde k extrémnímu růstu spotřeby elektřiny!"
Potíže Temelína ovšem nahrávají důlním společnostem.Ty už delší dobu upozorňují na tenčící se zásoby uhlí i rostoucí poptávku a čím dál hlasitěji volají po zrušení ekologických limitů těžby v severních Čechách. Odstávky Temelína jsou dalším argumentem pro jejich rostoucí tlak.
Celý problém definitivně vyřeší až změna dodavatele jaderného paliva pro Temelín, jímž se od roku 2010 stane ruský Tvel. ČEZ se pokouší ruské dodávky urychlit, příliš to ale nadějné není. Nové palivo musí projít certifikací a to je náročný a dlouhodobý proces. "Zkrátit lhůtu pro schválení nového paliva o moc nejde," řekl Kříž.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů