Čtvrtek, 28. března 2024

Kalaš se zvyšováním českých exhalací odjíždí

Kalaš se zvyšováním českých exhalací odjíždí

S plánem na zvyšování českých exhalací – které už tak patří mezi nejvyšší v Evropě – ministr životního prostředí dnes odlétá na světový summit o globálních změnách podnebí v keňském Nairobi.

Petr Jan Kalaš míří na mezinárodní konferenci, kde začíná několikaleté jednání o nové smlouvě, která by měla navázat na Kjótský protokol. Ale jeho úřad předložil návrh národního plánu pro druhé kolo obchodování s emisemi, jež dává českému průmyslu zelenou ke zvýšení exhalací o množství odpovídající kompletnímu znečištění celého Estonska nebo Slovinska.

Oproti loňskému roku navrhuje nárůst průmyslových exhalací o čtvrtinu. Přitom v posledních deseti letech – navzdory dynamickému růstu ekonomiky – stagnovaly a loni dokonce klesly o 9 procent, ačkoli HDP stoupl o bezprecedentních 6 procent.

Česká republika patří se 12 tunami na obyvatele a rok mezi evropské rekordmany v exhalacích oxidu uhličitého.

Ze všech 23 zemí EU, které své návrhy tzv. alokačního plánu už zveřejnily, chce česká vláda příslušným odvětvím povolit v přepočtu na jednoho obyvatele druhé nejvyšší znečištění.

Hnutí DUHA prosazuje, aby obchodování s emisemi sloužilo k tomu, k čemu je určeno – ke snížení znečištění. Česká republika patří se 12 tunami na obyvatele a rok mezi evropské rekordmany v exhalacích oxidu uhličitého.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

„Ministři vlastně hodlají začít vyjednávání takovýmto oznámením: Milí Číňani a Indové, na každého z vás sice připadá šestkrát, respektive dvanáctkrát méně exhalací než na průměrného Čecha, ale dokud je nezačnete snižovat vy, ani my s naším znečištěním nebudeme nic dělat a naopak ještě přidáme. Opravdu si myslí, že takovou diplomacií něco domluví? Účelem obchodování s emisemi je snižovat, ne zvyšovat znečištění. Pro Českou republiku a další rekordmany v exhalacích to platí dvojnásob.“

Kontakt:        Vojtěch Kotecký, telefon 604 202 470, 222 513 859, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů