Středa, 24. dubna 2024

Francie zavádí ekologické daně

Francie zavádí ekologické daně
Francouzská vláda včera rozhodla o zvýšení daní a o některých dalších krocích ve prospěch respektování životního prostředí.
Od příštího roku tak bude zavedena daň za spotřebu uhlí a o deset procent budou zvýšeny daně za průmyslové znečištění a odpad a za hlučnost letadel. Po zasedání vládního výboru pro udržitelný rozvoj to oznámil ministerský předseda Dominique de Villepin. Ohlásil rovněž vyšší daňové úlevy za úpravy budov podnikané s cílem šetřit energii.
Villepin řekl, že při zdanění postupů nerespektujících ekologické principy vychází vláda ze zásady, "kdo znečišťuje, platí".
Získané prostředky mají být věnovány hlavně na boj proti klimatickým změnám a v případě letecké dopravy na protihlukové úpravy v obcích v okolí letišť.
Premiér označil Francii za největšího výrobce obnovitelné energie v Evropě s tím, že domácí emise CO2 na obyvatele jsou 40 procent pod průměrem průmyslově vyspělých zemí. Podle údajů z roku 2002 vyrábí Francie z obnovitelných zdrojů necelou desetinu energie, 85 procent vyrábí z jádra.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů