Pátek, 19. dubna 2024

V Pozďátkách budou jednat o rekonstrukci zdejší skládky

V Pozďátkách budou jednat o rekonstrukci zdejší skládky

Jihlava - O dalším osudu skládky nebezpečných odpadů v Pozďátkách na Třebíčsku, která je desátým rokem v havarijním stavu, se začne znovu rozhodovat ve středu. V tamním kulturním domě začne v 15.00 ze zákona veřejné projednávání její rekonstrukce. Pražská firma Logika, jež má společníky v Lucembursku, chce na místě dosavadní skládky vybudovat novou, o kapacitě 360 000 metrů krychlových, a také zpracovatelský závod. Ročně by jím mělo projít na 17 500 tun odpadů. Vyplývá to z informací ministerstva životního prostředí zveřejněných na internetu.

Původně měl skládku nákladem zhruba 80 milionů korun zlikvidovat stát, ale správce konkurzní podstaty ji v roce 2002 prodal zahraniční společnosti. Proti jejímu dalšímu provozu mnoho let protestují okolní obce a ekologičtí aktivisté.

Moderní skládka za 35 milionů korun byla nedaleko Pozďátek zprovozněna v roce 1994. Uloženo na ni bylo kolem 30 000 tun odpadů a v roce 1996 zhruba 10 000 tun zelené skalice. Pravděpodobně narušenou folií či netěsností hráze začala ze skládky do potoka unikat dešťová voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy. Sledování havarijní skládky a sanace dešťových vod si už vyžádaly desítky milionů korun.

"K projektu Oprava a rekonstrukce skládky Pozďátky je zpracovatelem posudku navrženo kladné stanovisko, ovšem za předpokladu splnění velkého množství podmínek," upozornil ČTK mluvčí ekologického hnutí Arnika Marek Jehlička. Posudek je podle něj stále možné připomínkovat. Podněty lze předávat obecnímu úřadu ve Slavičkách nebo zaslat ministerstvu životního prostředí. Lze je také předat zástupcům ministerstva přímo během jednání v Pozďátkách. Více informací lidé najdou na elektronické adrese: www.ceu.cz.

Jaroslava Mikešová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů