Pátek, 29. března 2024

Arnika v Děčíně zahájila výstavu o chemických haváriích

Arnika v Děčíně zahájila výstavu o chemických haváriích

DĚČÍN – Obyvatelé Děčína mají ode dneška možnost shlédnout fotografickou výstavu sdružení Arnika  „Chemické havárie: Neštěstí, o kterých průmysl nemluví – rizika, kterým můžeme předejít“. Výstava nabízí průřez nejznámějšími haváriemi průmyslových podniků, ke kterým došlo ve světě i v České republice během posledních třiceti let. Fotografie doplňují informace o příčinách i důsledcích těchto katastrof a nabízí případně i možnosti prevence.

 

„Výstavou se snažíme upozornit na rizika používání a produkce toxických látek v průmyslu a na nebezpečí spojená s chemickou výrobou. Zároveň chceme upozornit na alternativní řešení v podobě zavádění nejlepších dostupných technologií, důkladného zabezpečení chemických provozů či na zavedení a důsledné uplatnění nové evropské legislativy známé pod zkratkou REACH, která by měla přinést přísnější kontrolu chemických látek,“ vysvětlila smysl výstavy Mgr. Hana Kuncová z programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika.

 

Vedle záběrů z nechvalně proslulé bhopálské tragédie či katastrofy v Sevesu mohou lidé na výstavě vidět také snímek ústeckého fotoreportéra Libor Zavorala z rozsáhlého požáru v ústecké Spolchemii, kdy explodovala některá výrobní zařízení a shořelo zde zhruba 100 tun umělých pryskyřic nebo fotografii z 29. září 2004, kdy ze Spolchemie uniklo na 60 kilogramů oxidu sírového. "Doufám, že tato výstava lidi nejen zaujme, ale také přiměje k zamyšlení," uvedl Kamil Repeš z Arniky Děčín.

 

Na výstavě jsou k vidění i velmi výjimečné záběry. Mezi unikáty patří letecký snímek nezávislého novináře a fotografa Václava Vašků, kterému se podařilo vyfotit únik chlóru ze Spolany Neratovice při povodních v roce 2002. Jeho fotografie zachycující žlutý chlórový mrak nad zatopenou chemičkou patrně nemá ve světě obdoby.

 

„Spolana Neratovice do poslední chvíle tvrdila, že její továrna je zcela zajištěná a žádné nebezpečí nehrozí. Chtěli jsme vidět situaci zblízka a snažili jsme se dostat na místo nejprve lodí. Oblast však byla uzavřena armádou, takže jsme začali shánět letadlo či vrtulník. Nebylo to jednoduché, ale nakonec jsme našli pilota, který byl ochotný nad Spolanu letět, ačkoliv vzdušný prostor byl v tu dobu také uzavřen. Při svém pátrání po těchto záběrech jsem nenarazil na žádnou podobnou fotografii, jakou je únik chlóru se Spolany,“ popsal vznik fotografie Václav Vašků.

 

Výstavu Arniky „Chemické havárie: Neštěstí, o kterých průmysl nemluví – rizika, kterým můžeme předejít“ mohou zájemci navštívit ode dneška do 14. prosince v budově děčínského magistrátu v ulici 28. října (dříve okresní úřad) ve všedních dnech od 8:00 do 15:00 hodin. V pondělí a ve středu jsou prostory pro veřejnost otevřené do 17:00 hodin

Výstava měla svoji vernisáž 14. září 2006 v Ústí nad Labem. Z Děčína pak bude putovat po dalších městech České republiky.

 

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů