Úterý, 7. května 2024

Projekty pomáhají přírodě

Projekty pomáhají přírodě
Dva ekologické projekty mimořádného významu podpořily v Plzeňském kraji prostředky Evropské unie. Zatímco výstavba sběrných dvorů odpadu v osmi městech a obcích regionu v těchto dnech skončila, projekt Čistá Radbuza právě startuje.
Integrovaný projekt výstavby osmi sběrných dvorů odpadu ve velkých sídlech Plzeňského kraje v celkové výši 21,2 milionu korun podpořila ze 75 procent Evropská unie a dalšími 10 procenty Česká republika prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Samotné obce přispěly 3,2 miliony korun. V Plzeňském kraji přibyly sběrné dvory ve městech Bělá nad Radbuzou, Horní Bříza, Nýrsko, Spálené Poříčí, Třemošná, Zbiroh a obcích Štěnovice a Strašice. Sloužit by měly přímo pro 25 000 obyvatel samotných obcí a zhruba pro dalších 40 000 obyvatel spádového území těchto sídel. Všechny dvory jsou moderně vybaveny, vedle specializovaných nádob a kontejnerů na komunální odpad disponují tzv. ekosklady pro ukládání nebezpečných odpadů. Výraznou novinkou je zajištění ostrahy a monitorování každého dvora kamerovým systémem.

Sběrné dvory každé obce
Projekt, který vznikal od července roku 2004, je významnou součástí Plánu odpadového hospodářství Plzeňského kraje. Tento dokument současně navrhuje, aby legální a dostatečně vybavený sběrný dvůr, jako nejvhodnější zařízení pro nakládání s odpady, byl v každé obci kraje, která má více než 2000 obyvatel. Projekt připravila a koordinovala Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje (RRAPK).
"Výstavba a provoz sběrných dvorů odpadu je aktuální například s ohledem na novelu zákona o zpětném odběru elektroodpadů účinnou od 13. srpna loňského roku. Od tohoto data jsou všichni výrobci či dovozci uvádějící na trh spotřební elektroniku povinni zajistit zpětný odběr starých výrobků a uhradit jejich odstranění s předností materiálového využití. Právě ve sběrných dvorech mohou být vyřazená zařízení shromažďována a pak odvážena k dalšímu zpracování. Pro obce, které mají sběrný dvůr, tak odpadají náklady, které dosud musely hradit ze svých rozpočtů. Všechny dvory se tak stanou místy zpětného odběru vyřazených elektrických a elektronických zařízení, kam je mohou občané ukládat zdarma," vysvětluje Marek Sýkora z RRAPK.

Kraj s největší koncentrací dvorů
Plzeňský kraj dosáhl největší koncentrace sběrných dvorů odpadu na obyvatele z celé České republiky. Po říjnovém otevření osmi nových sběrných míst jich má 54 na 550 000 lidí. Prvenství kraje je podle ředitele společnosti Elektrowin, která zajišťuje zpětný odběr elektroodpadu, Romana Tvrzníka dáno tím, že v regionu působí RRAPK, která sběr odpadu koordinuje. Počet dvorů nadále poroste, usilují o ně i menší obce, které si dosud svozy odpadu objednávají. "V plánovacím období 2007 až 2013 by mělo jít do odpadového hospodářství zhruba pětkrát víc evropských peněz než v dobíhajících dvou letech," připomíná vedoucí odboru Státního fondu životního prostředí Jana Poláková. V rámci kraje je v současné době nejvíce dvorů na Tachovsku, které začalo s jejich budováním před sedmi lety, nejhorší situace je na Klatovsku.

Radbuza bude čistá
Ze tří čtvrtin financuje Fond soudržnosti Evropské unie jeden z největších infrastrukturních projektů Plzeňského kraje - Čistá Radbuza za 900 milionů korun. Dalších 4,7 procenta by mělo hradit Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí a zbývající náklady pokryjí obce ze svých vlastních prostředků. Cílem projektu mikroregionu Radbuza je vybudovat a zrekonstruovat vodohospodářskou infrastrukturu pro čištění odpadních vod v celkem devíti sídlech ležících na řece Radbuze. Ve městech Bělá nad Radbuzou, Dobřany, Holýšov, Horšovský Týn, Poběžovice, Stod a obcích Chotěšov, Líně a Zbůch projde rekonstrukcí osm čistíren odpadních vod a vznikne 62 kilometrů nových nebo opravených kanalizačních a stokových řadů, tři čerpací stanice a více než 2000 nových kanalizačních přípojek. Mikroregion připravoval projekt od roku 1999 a jeho vlastní realizace potrvá do února 2009.

Tvrdé normy obce nezaskočí
Obce s více než 2000 obyvateli se tak s předstihem připraví na přísné normy EU pro vypouštění odpadních vod, platné od roku 2010. Projekt jim umožní i další rozvoj bytové výstavby a podnikání. "Urychleně už jsme museli realizovat kanalizaci v Horšovském Týně. O vstup do města projevil zájem investor, ale chybělo odkanalizování území města, jehož součástí je i průmyslová zóna. Podařilo se nám stihnout vše v relativně krátké době," říká předseda mikroregionu Radbuza Jaroslav Sýkora. Po ukončení projektu se sníží koncentrace fosforu vody vypouštěné z nových čistíren odpadních vod zhruba o 40 procent, výrazně poklesne množství dusíku.
Projekt Čistá Radbuza je druhou největší novodobou ekologickou investicí v Plzeňském kraji. Největší začala v září letošního roku v Plzni, kde vzniká vodohospodářská infrastruktura za 1,7 miliardy korun. Další rozsáhlou akci Čisté město právě zahájily Klatovy. Projekt za 627 milionů korun zahrnuje stavbu či obnovu kanalizačních a vodovodních řadů zhruba v polovině města.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů