Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

JABLONEC NAD NISOU - Lesníci začali vápnit Jizerské hory. Mletým vápencem chtějí zlepšit výživu 771 hektarů lesa v okolí Černostudničního hřebene na Jablonecku. Letecká ozdravná kúra je neškodná pro lidi i zvířata, ochránci hor však nejsou přesvědčeni o jejím prospěchu. Informuje o tom Jablonecký deník.
"Vápencem se upravuje půdní kyselost, aby lesní porost mohl čerpat lépe živiny," vysvětlil Miroslav Kortan z Lesů ČR. Začalo se s ním již v 80. letech minulého století a praktikuje ho i Německo nebo skandinávské státy. Lesníci dělají analýzy půdních vzorků, které potvrzují, že vápnění přírodě nijak neškodí.
Podle vedoucího Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory Jiřího Huška ale může vápnění v našich horských polohách narušit již tak sníženou rovnováhu složení půdy a nebo jí dokonce i degenerovat. "Lesníkům jsme nedali z opatrnosti povolení vápnit v cenných zónách chráněnky," řekl listu. Ani ministerstvo životního prostředí nepovažuje tuto úpravu půdy za nejvhodnější, uzavírá deník.

Evropská komise uspořádala veřejné slyšení k emisní normě EURO 6. Řada členských států i poslanců Evropského parlamentu totiž požaduje, aby společně s přijetím EURO 5 došlo ke schválení EURO 6, které by vstoupilo v platnost v letech 2014/2015. Evropská komise zároveň představila hodnocení dopadů zavedení EURO 6: při modelování tohoto dopadu se vycházelo z předpokladu emisního limitu 80 mg/km v letech 2014 až 2015. Zavedení EURO 6 bude znamenat výrazné snížení emisních limitů pro emise NOx u vozidel s dieslovými motory: podle hodnocení dopadů by mělo dojít k dodatečnému snížení emisí NOx o 24% u lehkých vozidel v porovnání s normou EURO 5. 

Rakouská vláda zatím nebude podnikat žádné mezinárodní právní kroky kvůli kolaudaci Temelína. Ministr životního prostředí Josef Pröll má nejprve prozkoumat podklady, které by měly dorazit z Česka. Proti kolaudaci Temelína se v Rakousku zvedla vlna odporu. Někteří tamní politici tvrdí, že Praha porušila takzvaný melkský protokol. V elektrárně prý nebyla provedena slíbená bezpečnostní vylepšení. Česko to odmítá.

Společnost ČSAD MHD Kladno jako jedna z prvních v Čechách zahájila zkušební provoz nízkopodlažního ekologického autobusu, který za pomoci močoviny rozkládá naftu a uniká z něho méně škodlivých spalin.
Vedle Kladna autobus testují také v Chomutově. “Na pravidelných linkách by se v Kladně první dva až tři tyto autobusy měly objevit na podzim příštího roku,” řekl včera ředitel společnosti Ludomír Landa.
Cena jednoho ekologického autobusu se systémem SCR je zhruba 5,8 miliónu korun, cena běžného typu autobusu se pohybuje kolem 3,5 miliónu korun. Společnost ČSAD MHD Kladno bude nové autobusy hradit ze svého a zároveň požádá o dotace na obnovu vozového parku z ministerstva dopravy. O finančním příspěvku bude jednat také s kladenským magistrátem.
Podle kladenského primátora Dana Jiránka bude magistrát zavedení ekologických autobusů podporovat, protože to zapadá do jeho plánu na snižování emisí ve městě.

Se zdržením musejí od 15. listopadu počítat řidiči, kteří mají namířeno do Českého Krumlova. Geologové totiž zahajují zabezpečování Havraní skály na silnici II/157 pod českokrumlovskou nemocnicí.
Zabezpečování Havraní skály pod nemocnicí v Českém Krumlově naplánovali stavbaři do tří etap. Ta první, která začíná dnes, přijde na 2 milióny korun. Celkově bude stát 10 miliónů. Na financování se podílejí Krajský úřad, Ministerstvo životního prostředí a v neposlední řadě také město Český Krumlov.
V případě skály na silnici Pod Kamenem v Českém Krumlově zatím pokračuje provoz na provizorní vozovce a chodcům slouží dočasná lávka. Další řešení situace v této lokalitě by měla ukázat připravovaná schůzka nového vedení města se zástupci Ředitelství silnic a dálnic.

Jizerské hory - Mletým vápencem lesníci plošně vyživují porost Černostudničního hřebene. Až do 21. listopadu budou nad těmito 771 hektary lesa kroužit tři letadla startující z Hodkovic n. M. Jemný poprašek by neměl uškodit ani lidem ani zvěři nebo hmyzu.
Na vhodnosti této metody se však odborníci nemohou stále shodnout. "Vápencem se upravuje půdní kyselost, aby lesní porost mohl čerpat lépe živiny," vysvětluje důvod vápnění Miroslav Kortan z Lesů ČR.
Začalo se s ním již v 80. letech minulého století a praktikuje ho i Německo nebo skandinávské státy. "Vše je prověřeno. Jsou udělány analýzy půdních vzorků," ujišťuje Miroslav Kortan, že vápnění není přírodě škodlivé.

Ekologické sdružení Děti Země se musí omluvit bývalému šéfu společnosti Unipetrol Pavlu Švarcovi za tvrzení, jimiž odůvodnilo udělení ceny Ropák roku 2002. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci. Švarcovi vadí formulace v odůvodnění: Za osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což nyní šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Švarc to popřel.

Evropská komise chce zavést kontroly emisí oxidu uhličitého u všech dopravních letadel nejen v Evropě, ale také u všech, která do Evropy směřují nebo z evropských letišť startují. Mluvčí EK včera potvrdila, že komise navrhne zařazení emisí z dopravních letadel do evropského systému obchodování s povolenkami CO2. S návrhem přijde komisař pro životní prostředí Stavros Dimas koncem letošního nebo začátkem příštího roku.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů