Úterý, 23. dubna 2024

Větrné elektrárny nejsou ve Žďárských vrších vítané

Větrné elektrárny nejsou ve Žďárských vrších vítané
Žďársko - Čistá energie - to je větrná elektrárna. Přesto o ni v Chráněné krajinné oblasti ČHKO) Žďárské vrchy není zájem. Navíc jediná větrná elektrárna, která zde vyrostla, nefunguje. " Postoj CHKO k výstavbě větrných elektráren je spíše negativní, do dneška jsme dali pouze jeden souhlas," uvedl Jaromír Čejka ze Správy CHKO. Tou výjimkou je třináct metrů vysoká malá větrná elektrárna v obci Cikháj. Průměr otočného rotoru je 5,4 metru. Povolena byla jako dočasná stavba maximálně na deset let do roku 2013.

Byla to chyba, říká majitel

" S provozem nejsem spokojen," přiznává její majitel Josef Krkoška. " Jsou to do současné doby zbytečně vynaložené finanční prostředky. Firma Windtower z Brna, která je výrobcem tohoto typu elektrárny, dle mého názoru absolutně nezvládla technické řešení uvedeného zařízení.," dodává" Elektrárnu musel pro " svištivý" zvuk ihned po instalaci odstavit. Po půl roce byla provedena výměna lopatek rotoru za méně hlučné, ale výsledkem je absolutní nefunkčnost elektrárny, která ztratila svůj výkon.

Elektrárny by přerostly nejvyšší vrcholy

Zájemců o informace, jak elektrárna funguje a zda stojí za to si ji postavit, chodí za Josefem Krkoškou hodně. Vzhledem ke svým zkušenostem jim však tento úmysl rozmlouvá. Význam by zřejmě měla elektrárna podstatně vyšší a dobře fungující, před tou ale právě v chráněné krajinné oblasti ochranáři varují. Optimální výška se totiž pohybuje mezi sto dvaceti až sto padesáti metry. " Vstupuje do toho tak problematika krajinného rázu," připomíná Jaromír Čejka. Právě proto nebyla povolena větrná elektrárna u Fryšavy. Svou výškou by přesahovala nejvyšší vrchol Žďárských vrchů Devět skal.

JITKA KUČEROVÁ
Zdroj: Vysočina
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů