Čtvrtek, 28. března 2024

Voda jako investiční příležitost

Voda jako investiční příležitost

Voda je modré zlato. Na planetě je jí sice dostatek, většina je ale slaná nebo zmrzlá na pólech v ledovcích. Voda je pro většinu obyvatel planety vzácným zbožím a stává se tak zajímavou investiční příležitostí.

Voda je nejzákladnější, nejnutnější a nejpotřebnější komoditou. Je nejdrahocennějším zdrojem naší planety. Je to jediný element na světě, který nemá žádný stejně cenný ekvivalent. Je nenahraditelná bez ohledu na cenu - je prostě jedinečná. I přesto tato skutečnost nedokázala zabránit dlouhodobým obdobím devastace a plýtvání. Čistá voda je stále nedoceněná a žalostně zneužívaná. Kromě miliónů lidí, kteří každodenně zápasí s tím, aby ji nalezli, jen 20 % světové populace si momentálně spokojeně užívá výhod tekoucí vody a dalších 80 % ji musí prostě někde najít - kdekoliv  - a někam dopravit. V některých částech světa lidé tráví dokonce až 6 hodin denně sháněním vody.

Ačkoliv 70 % světové plochy je pokryto vodou, jsou pouhá 2,5 % z těchto ploch pitná a většina z toho je ještě navíc obsažena v polárních ledovcích. Podle World Health Organization méně než 1 % světové čisté vody, respektive pouze 0,007% všech vodních zdrojů na zeměkouli, je snadno dosažitelných pro lidskou potřebu. Jinak řečeno: na Zemi není v podstatě nedostatek vody, ale je akutní nedostatek vody čisté.

Znečištění a zneužívání dodávek vody rapidně redukují její drahocenné zásoby. Někteří experti tvrdí, že pouze na dalších padesát let. Kontaminovaná voda je na Zemi větší smrtelnou hrozbou než jakákoliv jiné zlo. Je smrtelnější než rakovina, smrtelnější než infekční choroby a dokonce smrtelnější než světové války (během 2. světové války zemřel každých 5 sekund jeden voják. Dnes umírá ve světě každých 3,5 sekundy jeden člověk kvůli pití kontaminované vody).

Polovina ze všech nemocničních lůžek na světě je obsazena někým, kdo se léčí z nemoci spojené s vodou. Více než třetina světové populace postrádá přístup k účinným hygienickým zařízením, což je důvod proč každoročně více než milión lidí postihne nějaká nemoc z vody (v rozvojových zemích pochází plných 80 % všech nemocí ze spotřeby nebezpečné vody).

Spojené národy odhadují, že za méně než 25 let, pokud budou pokračovat nynější spotřební trendy, bude žít 5 miliónů lidí v oblastech, kde bude nemožné, nebo skoro nemožné, naplnit základní hygienické a existenční potřeby související s potřebou vody. Se stále vzrůstající populací lze očekávat, v případě neřešení stávající situace, její dramatické zhoršení. V závislosti na těchto alarmujících údajích však rapidně stoupají i nežádoucí/skryté ekonomické vlivy.

Např. paradoxně Čína, jedna z nejdramatičtěji se rozvíjejících ekonomik světa, dravec jehož HDP  ročně roste závratným tempem (9,9 % v roce 2005, cca 10,6 % v roce 2006) se objevila na seznamu Spojených národů jako jedna ze 13 zemí s nejmenším množstvím vody na člověka na světě. Žádná ekonomika logicky nemůže dlouho prosperovat se vzrůstajícím znečišťováním vody. A právě voda udržuje životaschopnost základní hybné jednotky ekonomiky - pracovní síly - a Čína s pětinou světové populace má jen 7 % ze všech zdrojů pitné vody. Nedostatek vody je však pouhým začátkem čínské problematiky. Většina podzemních i zemských vod je doslova otrávena tak, že nedokáže udržet vodní život natož aby byla využita ke společenským účelům. Polovina čínské populace tak používá kontaminovanou pitnou vodu od zvířat a z lidského odpadu, který  daleko překračuje povolené a snesitelné hranice. A to je také důvodem, proč má Čína největší míru úmrtnosti na rakovinu jater a žaludku na světě. Čistá voda tedy hraje v Číně nejdůležitější roli a je potřeba, aby konečně přehodnotila své priority. Nicméně tato problematika není pouze čínskou doménou, ale je to celosvětový problém.

Znečištěná voda je celosvětová tragédie. Čistá voda je celosvětová investiční příležitost.
Spousta vládních agentur a privátních korporací po celém světě se snaží vzpružit k nějaké systematické akci, protože znečištěná voda se stala vážnou ekonomickou otázkou nejen v mnoha rozvojových zemích. A opravdu každá země na světě bude muset utrácet miliony dolarů, pokud ne biliony, během dalších 20 let k nastavení a zdokonalení infrastruktury pitných a odpadních vod. Jen USA utratí během dalších dvou dekád $1 bilion na zdokonalení  zchátralé infrastruktury.

Na rozdíl od dalších komodit požadavek na vodu je nutný, stálý a jasný. Voda nenese žádné další riziko ohrožení z objevení alternativních zdrojů. Žádná alternativní voda nemůže v budoucnosti existovat a tudíž investování do vody by mělo být investicí s jasnou budoucností.

A to je důvod proč se společnosti jako General Electric (GE) vydávají právě touto cestou. GE pokračuje ve zběsilém nakupování společností zaměřených na vodu, v procesu shromažďování impozantního stavu produktů a technologií na zajištění čisté vody. Tyto “vodní” operace  jsou součástí nové snahy GE nabídnout produkty, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Prodej “green” produktů GE stoupl za poslední rok za zdvojnásobených objednávek o 63 % k 10 miliónům dolarů.

Mnoho investorů se tak na základě podobných úvah začalo aktivněji zabývat touto oblastí. Důkazem může být např. nárůst indexu Dow Jones US Water, který dokázal od roku 2002 do roku 2006 posílit o plných 150 % nebo poměrně nového indexu HHO, který za letošní rok získal 20 % a indexu ZWI také s nárůstem taktéž zhruba 20 %. Při hledání perspektivních investičních příležitostí v daném sektoru je vhodné se zaměřit více než na water power spíše na water treatment, water control, wastewater nebo water facilitate.

 

Voda
Graf vývoje DJ Water Index (žlutá barva), dvou ETF na vodu
(HHO, ZWI) a fialovou barvou index DJIA.

 

Tickery společností majících co do činění s vodou (více informací o těchto firmách naleznete např. na www.bigcharts.com po zadání tickeru):

  • AWR, WTR, PHO, SBS, CWCO, NLC, UU, VE nebo AMN

A jaká konkrétní investiční doporučení z toho všeho vyplývají? Tak kupříkladu Powershares Water Res (PHO). Je to klasický zástupce rodiny obchodovatelných fondů, tzv. ETF (Exchange Traded Funds). Nákup pouze jedné akcie PHO tak v sobě skrývá investici do deseti společností ve svém základě plně zaměřených na čištění vody a technologie s tím spojené, na přidružené služby nebo na distribuci čisté vody. Jedná se např. o společnosti jako IDEXX Laboratories, brazilská Compania de saneamento, American State Water nebo California Water Service. Sektorově je pak rozdělen do vodních služeb, čištění vody, testování vody, vodní infrastruktura apod. Strategií fondu je korespondovat výsledky s vývojem indexu Palisades Water Index, který si za letošní rok připsal zatím cca 20 % nárůst. Majetek fondu z 90 % koresponduje  s aktivy uvedeného indexu.

Základní fundamentální informace:

  • Tržní kapitalizace: 1,21 mld. $
  • Poměr Cena/Zisk (P/E) 22,86
  • Poměr Cena/Prodeje (P/S): 1,3
  • Dividendy: 0,81 % p.a.
  • Poměr Cena/Účetní hodnota (P/BV): 2,44
  • Doporučení analytiků: KOUPIT

Článek byl připraven se specialisty ze společnosti Afin Brokers.

Pavel Nesejt, Finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů