Pátek, 19. dubna 2024

Vědci: Odlesňování naší planety se daří zastavit

Vědci: Odlesňování naší planety se daří zastavit

WASHINGTON - Mezinárodní tým vědců ve své nejnovější studii vyjádřil přesvědčení, že se oproti předpokladům zřejmě daří zastavit odlesňování naší planety.

Mezi zeměmi, kde se v posledních letech zvýšily zásoby dřeva v lesích, je uvedena i ČR. Stromy naopak ubývají v Brazílii a Indonésii, které jsou domovem jedněch z nejdůležitějších tropických deštných pralesů světa. Experti ve výzkumu brali v úvahu rozsah zalesněných ploch i zmíněné zásoby dřeva, objem biomasy (veškeré organické hmoty vzniklé prostřednictvím fotosyntézy či hmoty živočišného původu) a pohlcování oxidu uhličitého, který podle řady vědců způsobuje globální oteplování. Výsledky prý naznačují, že se svět patrně blíží ke zlomovému bodu znamenajícímu konec odlesňování.

Trend je lepší, než jsme se dosud domnívali, uvedl Pekka Kauppi, jeden ze spoluautorů studie zveřejněné v americkém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Vidíme možné vyhlídky na konec odlesňování. Neděláme žádné konkrétní předpovědi, ale možné to je, dodal. Podle Kauppiho z helsinské univerzity skýtají nová data dokonalejší obrázek celého ekosystému než dosavadní studie. Dříve jsme se zaměřovali téměř výhradně na velikost lesní plochy. Nyní jsme zahrnuli také jiné součásti včetně biomasy a množství pohlceného uhlíku, vysvětlil Kauppi. Když vědci tuto metodu aplikovali na data Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), zjistili, že za posledních 15 let se ve 22 z 50 nejzalesněnějších států světa zvýšilo množství stromů použitelných pro těžbu dřeva. Mezi nimi je i ČR, Bělorusko, Čína, Finsko, Francie, Chile, Indie, Itálie, Japonsko, Malajsie, Nepál, Norsko, Pobřeží slonoviny, Polsko, Rakousko, Rusko, Španělsko, Švédsko, Turecko, Ukrajina, USA a Vietnam. Největší nárůst registrují Čína a Spojené státy.

V ČR podle údajů ministerstva zemědělství zásoba dřeva trvale roste, a to i přes zvyšující se těžbu. Loni zásoba dřeva v českých lesích dosáhla dosud nejvyšších 663 milionů m3, což bylo proti roku 2000 o pět procent víc a proti roku 1980 o 24 %. Těžba přitom loni proti roku 2000 vzrostla o víc než sedm procent na 15,5 milionů m3. Průměrná zásoba na jeden hektar lesa v ČR činí asi 250 m3, těžba loni činila necelých šest m3 na hektar, uvedlo ministerstvo v loňské Zprávě o stavu lesa a lesního hospodářství.

Experti rovněž objevili souvislost mezi bojem proti odlesňování a ekonomickým růstem zemí. U většiny zemí, kde hrubý domácí produkt na hlavu dosáhl 4600 dolarů, bylo zaznamenáno zvětšování zásob dřeva. Podle prof. Kauppiho žádný národ úmyslně lesy neničí, lidé tak činí z nutnosti. Venkovská populace, která je chudá a stále se rozrůstá, potřebuje získávat novou půdu pro zemědělské aktivity, uvedl. Tlak na lesy se sníží, mají-li lidé jiné pracovní možnosti. Nechceme říci, že lidé, kteří jsou bohatší, lesy neničí, ale bohatší společnost má lepší politiku rozvoje venkova a lépe uplatňuje své zákony, dodal. Nicméně upozornil, že tento dojem může být poněkud zkreslený, poněvadž bohaté státy dovážejí dřevo či dřevěné výrobky z chudších zemí a neničí vlastní lesní plochy.

Podle internetových stránek BBC odvolávajících se na údaje FAO pokrývají lesy nyní 30 % světové pevniny. Nejvíce druhů stromů je v Brazílii - 7780, nejméně na Islandu - tři. Stromy jsou zásobárnou 283 gigatun uhlíku, což je o 50 % více, než je ho v atmosféře.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů