Pátek, 19. dubna 2024

Litoměřice mohou být v budoucnu energeticky soběstačné

Litoměřice mohou být v budoucnu energeticky soběstačné

Slavnostního zahájení projektu, který má ověřit, zda  geologické podmínky umožňují využívat geotermální energii pro potřeby města Litoměřice, se dnes zúčastnil ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš. 

Projekt na využití geotermální energie pro výrobu tepla a elektřiny se připravuje několik let [1]. V současnosti Litoměřice již kromě toho využívají sluneční kolektory pro ohřev vody  a v budoucnu chtějí vybudovat i malé vodní elektrárny a využívat biomasu.

„Na Litoměřicích si cením zejména komplexního přístupu a věřím, že se v budoucnu stanou jedním z prvních českých měst, které bude z velké části energeticky závislé pouze na místních zdrojích. To přinese dvojí efekt – zlepší se životní prostředí, protože obnovitelné zdroje jsou k přírodě šetrnější a navíc lidé ušetří. Nebudou totiž muset platit za dodávky elektrické energie či tepla odjinud, ale město samo si stanoví ceny, takže konkurenční prostředí může přimět i další dodavatele, aby šli s cenami dolů. Zkušenosti ze zahraničí – například Rakouska - ukazují, že tato vize je zcela reálná,“ hodnotí přístup Litoměřic ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš. Obnovitelné zdroje energie patří mezi jeho priority a celý projekt sleduje dlouhodobě – věnoval se mu již jako zástupce Světové banky.

Poznámky:

[1] Geotermální a vrtné aspekty využití geotermální energie pro výrobu elektrické energie a tepla pro městskou aglomeraci Litoměřice se řeší postupnými kroky. Realizace povrchových geofyzikálních prací, financovaná Ministerstvem životního prostředí, umožnila projektovat a  situovat ověřovací vrt. Zahajovaný zkušební vrt, který bude ze  75% financován Ministerstvem průmyslu a obchodu z Národního programu výzkumu a z 25% privátního sektoru, umožní ověření teoretických geologických předpokladů geotermálního projektu. Jeho provedením se výrazně sníží riziko související s realizací projektu. Tento průzkumný vrt realizuje firma INGEOa.s. ŽILINA a.s. Řešitelem výzkumného projektu je GEOMEDIA s.r.o. Praha.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů