Pátek, 19. dubna 2024

Svitavsko má ,, ekoškoly``

Svitavsko má ,, ekoškoly``

Svitavy - V loňském roce vyhlásil Pardubický kraj ve spolupráci s Ekocentrem Paleta Pardubice soutěž Zelený ParDoubek. Soutěž zviditelnila zejména různé aktivity škol, vedené v rámci ekologického vzdělávání, výchovy a osvěty.
Školy vyplňovaly dotazník, ve kterém kromě popisu činnosti v oblasti ekologie, propagovaly svoji práci například fotografiemi. Vyhlašovatel soutěže hodnotil ekologický provoz školy, spolupráci s institucemi nebo obcemi.
Z celé řady aktivit svitavských škol lze uvést gymnaziální akce " Ptačí den" nebo ekologické projekty " Kyselé deště" a " Ozon". Soutěžní práce odborného charakteru pomáhají při mapování a ochraně nepotýrů nebo vyvěšování ptačích budek. Základní škola Sokolovská v rámci Globe uspořádala akci na naučné stezce smyslového vnímání " Údolím Skuhrovského potoka", vyhrála soutěž Zeleného Vendolí " Zlatý ježour" ve sběru přírodnin pro handicapovaná zvířata nebo připravila několik výletů do přírodovědně zajímavých oblastí v regionu. Do druhého ročníku se přihlásily tři základní školy - ZŠ Sokolovská, Felberova a v Lačnově. Klání se zúčastnilo také svitavské gymnázium. Mezi zúčastněnými sedmatřiceti školami Pardubického kraje obsadila vynikající první místo ZŠ Sokolovská, která získala certifikát " Ekoškola Pardubického prvního stupně" a v absolutním pořadí všech škol skončila na čtvrtém místě. Gymnázium v kategorii středních škol obsadilo druhé místo s titulem " Ekoškola Pardubického kraje druhého stupně". Ocenění třetího stupně pak získala ZŠ Felberova.

Zdroj: Svitavský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů