Úterý, 23. dubna 2024

Břeclavským bobrům chutnají stromy ve městě

Břeclavským bobrům chutnají stromy ve městě
BŘECLAV - Vrby lemující tok Dyje v Břeclavi mizí obyvatelům města před očima. Zachutnaly totiž bobrům, kteří se zabydleli u vody bez ohledu na okolní ruch.
Minulý týden se jejich zásluhou odporoučela k zemi již druhá vrba. Podobně jako o několik dní dříve jiná, také nepříliš starý strom. A protože navzdory již vcelku hojnému výskytu bobrů na jihu Moravy se hlodavci těší ochraně jako silně ohrožený druh, je možnost záchrany dalších stromů omezená.
Podle vedoucího odboru životního prostředí břeclavské radnice Viléma Vyhnálka v úvahu prakticky přichází jen možnost pokrýt kmeny zbylých dvou mladých stromů drátěným pletivem. A je nutné učinit tak bez zbytečného otálení, bobr totiž nezahálí.
"Zatímco kůru na prvním spadlém stromě ohlodával dost dlouho, v druhém případě to šlo rychle. Strom dokázal pokácet asi za týden," uvedl Vyhnálek.
Na stav, který způsobil bobr na stromech, se byli podívat i pracovníci odboru životního prostředí radnice. Vratislav Nakvasil, v jehož kompetenci je ochrana přírody, je přesvědčen, že stromy má na svědomí mladý bobr a že nejspíše se v jejich blízkosti usadila celá bobří rodina. "Odpovídá tomu počet nalezených stop," uvedl Nakvasil.
Podobných rodin je v Břeclavi a jejím nejbližším okolí nejméně pět. Obvykle k pramalé radosti lidí.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů