Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologické plynové kotle

Záhy po přijetí Národního programu označování ekologicky šetrných výrobků byly konstruovány některé plynové kotle tak, aby přispěly k ochraně životního prostředí.
Ekologické plynové kotle
Jde o verze plynových kotlů Therm společnosti Thermona, spol. s r.o., které odpovídají velice náročným podmínkám národních směrnic pro propůjčení známého označení Ekologicky šetrný výrobek.

V roce 2005 byl ukončen proces vývoje, certifikace a udělení zatím poslední "zelené známky" pro závěsný kotel Therm TRIO 90, který se vyznačuje vysokým výkonem a dalšími příznivými technickými vlastnostmi. Má jmenovitý výkon 90 kW a vychází z konstrukce i designu již známého a osvědčeného kotle Therm DUO 50.

MOŽNOST ZVÝŠENÍ VÝKONU

Jde o vhodné řešení pro vytápění prakticky libovolně velkých prostorů a objektů, neboť jako u téměř všech dosavadních kotlů z produkce společnosti Thermona je zde možné kaskádové zapojení. Při použití maximálního počtu kotlů v jedné kaskádě, tj. šestnácti, lze dosáhnout celkového výkonu systému až 1440 kW. Uvažovaná kaskáda dokáže navíc výkon na základě okamžité potřeby plynule modulovat od minimálního výkonu jednoho kotle až do součtu maximálních výkonů všech kotlů v kaskádě, tzn. v rozsahu 36 - 1440 kW. Právem tedy získal kotel na prestižním 11. ročníku veletrhu Aquatherm 2005 Čestné uznání za nejlepší exponát a na specializovaném veletrhu SHK Brno 2005 Zlatou medaili.

ŠETRNÝ I EKONOMICKÝ PROVOZ

U kotle je potřeba vyzdvihnout především jeho vysoce ekologický a úsporný provoz. Při konstrukci byly použity nejnovější tzv. nízkonoxové vodou chlazené hořáky s extrémně nízkou hladinou emisí a špičkovými spalovacími parametry. Spalinové výměníky, rovněž nejnovější konstrukce, jsou pak nezbytné pro dosažení vysoké energetické účinnosti. Kotel úspěšně prošel ve všech parametrech povinnou certifikací v SZÚ, s.p., v Brně, který je mj. akreditován k činnosti notifikované osoby CE 1015 Evropské unie. Navíc splnil s dostatečnou rezervou i velice přísné požadavky směrnice MŽP ČR pro udělení prestižního ocenění "Ekologicky šetrný výrobek", které je v povědomí odborné i laické veřejnosti známé spíše jako tzv. zelená známka. THERM TRIO 90 lze tedy projektovat a fyzicky instalovat bez obav i do oblastí se zpřísněnými požadavky na ochranu životního prostředí, zejména z hlediska emisí vylučovaných tepelnými zdroji - např. ve stávajících centrech velkých měst.

Vysoce ekonomický, a tím i k životnímu prostředí podstatně šetrnější provoz zajišťuje v řídicí automatice mikroprocesor nového typu, který má přímo ve svém standardním programovém vybavení implantován systém ekvitermní regulace na základě informace o venkovní teplotě, což je další z možností velice efektivní regulace kotle. Lze tak použít jednoduché a přitom levné řešení - např. kombinace venkovního čidla THERM Q01 a některého z obvyklých prostorových termostatů.

KASKÁDOVÉ KOTELNY

Uvedené ekonomické, ekologické i technické přednosti a parametry nových kotlů THERM TRIO 90 jsou maximálně využity právě v kaskádovém spojení s použitím některého z kvalitních regulátorů nebo regulačních systémů. "Systém řízení kaskádových kotelen" je jedním z mnoha produktů společnosti Thermona, který byl již v roce 2000 oceněn Zlatou medailí na pražském veletrhu Aquatherm. Thermona využívá svůj vlastní systém řízení pomocí elektronických modulů - tzv. interface. Program těchto inteligentních modulů zajišťuje veškerou komunikaci - řízení a výměnu dat - kotlů jak mezi sebou navzájem, tak s topným systémem a venkovním i vnitřním prostorem. Nezanedbatelnou výhodou je i možnost připojení kaskádového systému na zásobník teplé užitkové vody a její automatickou přípravu.

Při porovnání ekonomických ukazatelů provozovaných bytových domů a objektů před instalací kaskádových systémů THERM a po instalaci docházejí provozovatelé často až k 40% úsporám energie. Kromě vysoké účinnosti kotlů a plynulé modulace v extrémním rozsahu reaguje kaskádová kotelna umístěná přímo ve vytápěném objektu přesně a pružně dle požadavků vytápěného objektu a nezná proto obvyklou ztrátovou setrvačnost poněkud těžkopádných centrálních systémů vytápění, příp. i kotelen s jediným rozměrným stacionárním kotlem.

Kotle v kaskádě lze samozřejmě výkonově kombinovat, tzn. vždy je možné dosáhnout optimálního poměru výkon - cena pro daný objekt.

Připomeňme ještě certifikaci další varianty kotle Therm TRIO 90 T - v provedení turbo, tj. s nuceným odtahem spalin, což znamená, že i tento kotel bude splňovat kritéria pro označení Ekologicky šetrný výrobek.

Ukazuje se, že jeden běžný plynový kotel s roční spotřebou zhruba 3000 m3 (malý rodinný domek nebo velká domácnost) zemního plynu vyprodukuje ročně přibližně 300 kg CO a 540 kg NOx. Srovnatelný ekologický kotel Therm je na hodnotách přibližně 120 kg CO a 100 kg NOx.

Přímý ekologický přínos je samozřejmě dán už počtem prodaných kotlů v ekologickém provedení. Další významný efekt znamená zvýšená energetická účinnost. Zatímco klasický plynový kotel má běžnou účinnost 86 - 88 %, ekologické kotle mají běžně 92 % a kotle Therm kondenzační až 106 %.

Projekt "Ekologicky šetrné plynové kotle Therm" se umístil mezi finalisty soutěže Cena zdraví a bezpečného životního prostředí 2005, pořádané asociací Business Leaders Forum.

AUTOR: Ing. Zdeněk Zachariáš



Hlavní technické parametry kotle

Technické údaje jednotky TRIO 90

Kategorie kotle - I2H

Provedení - B11BS

Maximální tepelný výkon kW 90

Minimální tepelný výkon kW 36

Spotřeba plynu - zemní plyn m3.h-1 4,26 - 10,4

Max. přetlak top. systému bar 4

Min. přetlak top. systému bar 0,8

Max. výstupní teplota topné vody °C 80

Účinnost kotle % 90 - 92

Jmenovitý el. příkon W 280

Stupeň krytí el. částí - IP 41

Rozměry: výška/šířka/hloubka mm 1070/700/500

Průměr kouřovodu mm 225

Hmotnost kotle kg 84
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů