Čtvrtek, 28. března 2024

Hongkong zvažuje zavedenie "ekologických" truhiel

Hongkong zvažuje zavedenie "ekologických" truhiel
Vyzerajú prijateľne, sú šetrné voči životnému prostrediu a rýchlejšie horia.
Práve lepenkové "ekologické" truhly môžu byť riešením pre vyťažené krematóriá v Hongkongu, uviedli miestni činitelia. Zdravotné úrady chcú zaviesť eko-truhly vyrobené z vlnitej lepenky, ktoré urýchlia kremačný proces z dvoch hodín na polhodinu a skrátia tak čakacie doby.

Zároveň to zmierni nápor na márnice, uviedla námestníčka ministra zdravotníctva, sociálnych vecí a výživy Carrie Yauová. Kremácia je v Hongkongu častejšia a dostupnejšia než obvyklé pohreby. Podľa vlády má teritórium šesť krematórií s kapacitou 34.400 spopolnení ročne, teda asi 94 za deň. Rodiny zosnulých však často musia čakať na termín viac než desať dní.

Hoci sú lepenkové truhly podľa predstaviteľov účelnejšie a pri kremácii produkujú menej škodlivých plynov, v Hongkongu pravdepodobne nebudú populárne, keďže šetrenie na tradičných čínskych pohrebných obradoch sa pokladá za znak neúcty. Podľa Yauovej by sa však Hongkončania mali pokúsiť akceptovať výhody takýchto rakiev, ktoré si údajne získavajú obľúbenosť v Japonsku a Európe.

"Eko-truhly sa zhodujú s ázijskou filozofiou spojenia človeka a prírody. Zosnulí dostávajú patričnú úctu bez ohľadu na to, či majú jednoduchú alebo veľkolepú truhlu," uviedla.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů