Pátek, 19. dubna 2024

Dobříš našla třetí způsob platby odpadů

Dobříš našla třetí způsob platby odpadů

Dobříš - Zcela ojedinělý způsob platby svozu tuhého komunální odpadu, jež vystřídá dosavadní systém svozových známek, by mohl platit v Dobříši už od 1. ledna 2007.

Radnice usiluje o to, aby za tyto svozy platili kromě řádných plátců s trvalým pobytem v Dobříši také rekreanti a zhruba pět procent neplatičů z řad obyvatel města.

"Systém zpoplatní množství odpadových nádob krát svozovou frekvenci. Poplatníkem se stane každá fyzická osoba. Znamená to, že poplatek bude vycházet z faktických nákladů, jež jsou spojené s likvidací odpadů, svozu a skladování. Vznikne určitá cena, kterou přeneseme na byt," informoval starosta Dobříše Jaroslav Melša.

Dodal, že poplatky zůstanou přibližně stejné jako nyní. Za čtrnáctidenní svozy lidé nyní platí 1300 korun, za týdenní pak 1900 korun.

Lidé od nového roku zaplatí roční poplatek místo v městské společnosti Dokas přímo na radnici.

Starosta očekává, že se takto zprůhlední financování odpadového hospodářství. "Samozřejmě budeme mít přehled o tom, kdo zaplatil a kdo ne. Poplatek bude navíc podle zákona vymahatelný," doplnil.

Města a obce v republice využívají dva způsoby platby svozu odpadu. A to buď známkou, která podle Jaroslava Melši nepostihne chataře a ani neplatiče, nebo místním poplatkem. Ten je především pro vícečlenné rodiny vysoký. Může se totiž vyšplhat až k 500 korunám za osobu.

O tom, jak přesně zahrne radnice do systému chataře - neplatiče, kteří za sebou nechávají černé skládky, se prý zatím rozhoduje.

Pokud zastupitelsvo vyhlášku ve čtvrtek 30. listopadu schválí, musí se lidé na městském úřadě zaregistrovat k platbě nejpozději do 28. února 2007.

Jitka Krejčířová

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů