Pátek, 26. dubna 2024

Lidem na Zlínsku nejvíce škodí hluk z dopravy

Lidem na Zlínsku nejvíce škodí hluk z dopravy

ZLÍNSKO - Obyvatelům Zlínska nejvíce škodí hluk z dopravy. Následují stavby a různé provozovny služeb od výroben až po bary a diskotéky. Odborníci varují, že škodlivé účinky hluku jsou závažné, a podniky se snaží provoz ztišit.

"Kvůli hluku z dopravy řada měst buduje ochranné valy a obchvaty. Příkladem mohou být například Otrokovice. Hluk z provozoven služeb ohrožuje vždy zejména okruh lidí, kteří v blízkosti podniku bydlí," uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice ve Zlíně Olga Gröschlová.

To je i případ obyvatel Prštného nebo například Mladcovské ulice, kteří si před čtyřmi lety začali stěžovat na hluk ze svitovského areálu. "Vedení se s lidmi sešlo, a i když jsme se hlavním viníkem necítili, přijali jsme opatření a začali modernizovat," uvedl výrobní ředitel Atel Energetika Zlín, bývalých Moravských tepláren, Jaroslav Bobák. "V první etapě jsme v loňském roce odhlučnili chladicí stanici a kouřové ventilátory. Druhá etapa se uskutečnila letos v rámci letních odstávek, kdy jsme nainstalovali nový tlumič na jeden z komínů," dodal Bobák s tím, že podnik tak odstranil pískavý zvuk o frekvenci 315 Hz, který komín občas vydával. Investice si vyžádaly přes dva a půl milionu korun. "Od té doby, co jsme provoz odhlučnili, se už žádný stěžovatel neozval," řekl Bobák.

Zlepšení potvrzují i sami lidé. "V areálu dřívějších Baťových závodů pracuji už několik let a pozoruji, že se situace spravila," řekl Karel Janča ze Zlína.

Škodlivé účinky hluku na zdraví jsou velké. "Hladiny hluku nad pětaosmdesát decibelů poškozují přímo sluchový aparát, nižší hladiny hluku kolem čtyřiceti decibelů mohou snižovat kvalitu spánku, působí na kardiovaskulární systém, zvyšují krevní tlak. Z důvodu nekvalitního spánku pak mají lidé nižší výkonnost, trpí bolestmi hlavy, únavou a někdy může docházet k závažným psychickým problémům," vyjmenovala Gröschlová.

http://zlin.cz 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů