Pátek, 26. dubna 2024

Ministerstva přehodnotí program úspor energií

Ministerstva přehodnotí program úspor energií
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a ministerstvo životního prostředí mají do května příštího roku přehodnotit státní program na úspory energie a využití obnovitelných zdrojů. Po středečním jednání vlády to řekl premiér Mirek Topolánek.
"Je to program, který jsme zdědili a chceme ho vyhodnotit tak, aby po květnu příštího roku bylo jasné, jakým způsobem budeme pokračovat," uvedl Topolánek.
Program vznikl ještě před vstupem České republiky do Evropské unie a měl stimulovat úspory energie a využití obnovitelných zdrojů.
"Nyní, když jednotlivé resorty podporují úspory energií a využití obnovitelných zdrojů hlavně prostřednictvím operačních programů, stal se státní program spíše doplňkem. Rovněž objem prostředků poklesl na úkor kofinancovaných programů," sdělil mluvčí MPO Tomáš Bartovský. Některé resorty, jako například ministerstvo zdravotnictví či ministerstvo vnitra, v současnosti financují energetická opatření pouze ve vlastních objektech a z vlastních rozpočtů.
"Přes celkové snížení rozpočtu je žádoucí tento program zachovat, protože umožňuje podporovat aktivity, které nelze efektivně podpořit z operačního programu," uvedl mluvčí.
Podle něj jde například o malé a pilotní projekty, projekty na území hlavního města Prahy, energetické audity, poradenství či vzdělávání. Pro příští rok MPO pro program podpory úspor energie počítá s 80 milióny korun. Na jeden projekt je možné získat dotaci maximálně tři milióny. Spoluúčast žadatelů je v případě investičních projektů nejvíce 30 procent, v případě neinvestičních až 100 procent. Cílem programu je podpora aktivit k lepšímu využití energie a ke snížení podílu fosilních paliv ve spotřebě.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů