Čtvrtek, 25. dubna 2024

Riskantní dědictví jaderné energetiky ve Skotsku přečká další generace

Riskantní dědictví jaderné energetiky ve Skotsku přečká další generace

Vysoce radioaktivní částice z jaderného komplexu Dounreay v severním Skotsku budou ohrožovat životní prostředí ještědesítky let a oblast se nikdy nepodaříúplně vyčistit. To jsou výsledky poslední expertní analýzy, kterou si nechal vypracovat jeho provozovatel, Britský úřad pro atomovou energii.

Areál je využíván pro účely jaderné energetiky déle nežpolovinu století. V roce 1958 v něm zahájil provoz první zkušební reaktor, nakonec zde jaderných reaktorů vyrostlo celkem pět: tři civilní a dva vojenské. Nejznámější z nich, rychlý množivý reaktor typu FBR o výkonu 250 MW byl spuštěn v roce 1974 a o dvacet let později byl po řadě nehod definitivněodstaven.

Vinou špatně zajištěných provozů a skládek zde po desetiletí docházelo k únikům radioaktivních látek do okolí. Zamořeny tak byly zejména pláže v okolí a moře při pobřeží. Chronickým rizikem je zejména výskyt vysoce aktivních částic – jde o desítky tisíc zlomků vyhořelého paliva, které jsou nalézány roztroušenév písku a na dně moře. O tomto problému jsme naposledy krátce informovali jižv srpnu ( http://www.wisebrno.cz/index.php?p=clanek&id=168  ).

Podle nové studie, vypracované speciálnípracovní skupinou Dounreay Particle Advisory Group (DPAG) na zakázku britského Úřadu pro atomovou energii (UK Atomic Energy Agency), budou částice vyplavovány na místní pláže ještě několik desetiletí. Odborníci zároveň konstatují, že je „prakticky nemožné uvést životníprostředí do původního stavu“. Snaha o dekontaminaci může mít dokonce kontraproduktivní účinky, protože „narušení sedimentů na mořském dně může zvýšit mobilitu radioaktivních částic a rozdrobení větších kusů na menší úlomky, což zvýší riziko jejich vyplavení na veřejné pozemky“.

Na druhou stranu ale expertíza doporučuje cílenévyhledávání a sběr vysoce radioaktivních částic. Úřad pro atomovou energii UKAEA dne 21. listopadu oznámil, že v polovině příštího roku provede experimenty s roboty, které by mohly zlomky vyhořelého paliva z mořského dna v okolí výpusti vyzvedávat. Podle tiskové zprávy UKAEA potápěči v posledních letech strávili asi 1500 hodin mapováním dna o ploše 50 hektarů a vyzvedli přitom 929 vysoce radioaktivních úlomků. Použití robotů by ale snížilo zdravotní rizika, která potápěčům při této práci hrozí.

DPAG odhaduje, že v moři zůstává asi tisícovka větších úlomků, které mohou mít v případě polknutí smrtelné následky. Odborníci doporučují uzavřít veřejně přístupné pláže sousedící s komplexem Dounreay a na dalších devíti veřejných plážích v okolí provádět monitoring. Už v roce 1997 byl zakázán rybolov v okruhu dvou kilometrů.

Úřad pro atomovou energii, který areál provozuje, přitom nyníčelí soudnímu postihu, protože Skotská agentura pro ochranu životního prostředí předala alarmujícízjištění tamní prokuratuře. Výskyt vysoceradioaktivních částic je dáván do souvislosti s několika utajenými požáry, ke kterým v areálu došlo v letech 1969 až 1979, a s explozí vodíku v podzemníšachtě s jaderným odpadem v roce 1977. Odhaduje se, že od roku 1959 do životního prostředí uniklo řádově několik set tisíc radioaktivních úlomků. Ovšem až do roku 1990 měl celý areál zvláštní statut, kvůli kterému nebylo možné jeho provozovatele trestněstíhat.

Předseda ekologické organizace Přátelé Země Skotsko, Duncan McLaren, komentoval nejnovější studi slovy: „Tohle je strašné dědictví, kterénám zanechal nevydařený skotský jaderný experiment. Připomíná nám, proč bychom neměli podporovat výstavbu dalších jaderných reaktorů.“

Mluvčí UKAEA Colin Punler prohlásil: „Radioaktivní částice jsou dědictvím praktik z 50. let, kterédnes považujeme za nepřijatelné.“

Zdroje: Platts 22. 11. 2006, Sunday Herald 26. 11. 2006


 
Jan Beránek

WISE Brno
Chytalky 24, 594 55 Dolni Loucky, Czech Republic
tel./fax 420-604-207305
skype: janberanek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů