Čtvrtek, 28. března 2024

Česko nestíhá zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie

Česko nestíhá zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie
Česko zřejmě nesplní cíl Evropské unie zvýšit podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů na celkové produkci na osm procent. Po setkání unijních ministrů energetiky v Bruselu to včera řekl náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.
Z obnovitelných zdrojů nyní pochází kolem šesti procent celkové spotřeby energie v unii, která chce tento podíl do roku 2010 zdvojnásobit. Česká republika by v rámci tohoto záměru měla dosáhnout osmiprocentního podílu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů.
Nyní jsme na 3,8 procenta instalovaného výkonu, ale vzhledem ke stále se zvyšující spotřebě jsme skeptičtí, že bychom tohoto cíle dosáhli, řekl Hüner. Podle něj nejsou cíle postaveny reálně, protože výroba elektřiny z těchto zdrojů je třikrát dražší než z klasických.
Podle Hünera je prosazování obnovitelných zdrojů zaváděním netržního prvku do tržního prostředí. Je třeba vymyslet jednotný a efektivní způsob, jak tyto prvky na trh dostat, dodal. Česká republika chce podle něj v tomto směru zejména podporovat výrobu energie z biomasy.
Hüner ve svém vystoupení také zdůraznil, že "Evropa by se měla velmi otevřeně zabývat renesancí jaderné energetiky". Podle něj se objevují stále více tendence návratu k jaderné energetice, ale "odvaha se o tom bavit na širokém fóru zatím bohužel není".
Například minulý týden doporučila expertní skupina belgické vládě, aby znovu zvážila záměr uzavřít do roku 2025 místní jaderné elektrárny.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů