Čtvrtek, 28. března 2024

Pozvánka na přehlídku toho nejlepšího z Ekofilmu 2006

Pozvánka na přehlídku toho nejlepšího z Ekofilmu 2006

Ministerstvo životního prostředí si vás dovoluje srdečně pozvat na přehlídku toho nejlepšího z XXXII. ročníku Mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví EKOFILM 2006. Promítání se uskuteční 7. a 8. prosince 2006 ve kině MAT (Karlovo náměstí 19, Praha 2).

 

Přehlídka zahraničních oceněných snímků bude ve čtvrtek 7. prosince od 13:00 do 17:30 a promítání českých pořadů z Ekofilmu se koná v pátek 8. prosince od 15:00 do 19:00 v rámci 14. přehlídky dokumentární a animované tvorby, kterou pořádá FITES 8. a 9. prosince.

 

Vstup na obě projekce je zdarma.

 

Podrobný program:

 

Čtvrtek 7. prosince 2006 (kinosál kina MAT)

 

13:00 – 14:15

Jiné světy, 75 min.

Scénář a režie: Marko Škop, kamera: Ján Meliš, výroba: Artiléria a Studio Mirage, Slovensko, Česká republika, 2006

Region Šariš na východním Slovensku leží na hranici mezi západní a východní Evropou, mezi racionálním individualismem západu a expresivní emocionalitou východu. Teritorium mezi Východními Karpaty se historicky vyvinul do různorodého národnostního a náboženského mixu, který z něho vytvořil jeden z “malých Babylonů” tohoto světa. Velká cena Ekofilmu 2006.

 

14:20 – 15:20

Klimatické zařízení má poruchu, 39 min.

Scénář a režie: Katarína Začková, kamera: Robert Benkovits, Radoslav Bliznakov, výroba: Leon Prod., Slovensko, 2006

Dokumentární film nahlíží netradičním způsobem na změny klimatu, kvůli kterým se i ve střední Evropě počasí “zbláznilo”. Přináší tvrdá, ale reálná fakta. Odborníci z Čech, Rakouska a Slovenska upozorňují na rapidní úbytek transpirujících rostlin, které zmírňují chaos v počasí. Dávají jednoduché a laciné návody, jak krajině pomoci. Ekofilm 2006: Cena za publicistiku.

 

Bekyně velkohlavá – červi z pekla, 26 min.

Scénář: Erika Bagladi, režie, kamera, výroba: Mosonyi Szabolocz Maďarsko, 2005

Každých deset let jsou evropské lesy ohroženy malým živočichem. V letech 2004 a 2005 bylo téměř 100.000 hektarů maďarských lesů napadeno housenkami bekyně velkohlavé, díky nimž přišly stromy o listy. Ekofilm 2006: Cena za vzdělávací pořad.

 

15:25 – 16:25

Joseph a pytláci –  Kamerunský boj za lidoopy, 30 min.

Scénář, režie, kamera: Michael J. Schumacher,  výroba: WDR, Německo, 2005

Dříve chodil Joseph Melloh pralesem Kamerunu a střílel na každé zvíře, které mu přišlo před pušku. Velcí lidoopi byli jeho oblíbenou obětí. Je to už dávno co Joseph přešel na druhou stranu a dnes pracuje jako ochránce zvířat. Chrání nejen zvířata, ale i původní obyvatele, kteří se živí masem divokých zvířat, především opic. Ti jsou totiž nejčastějším přenašečem Eboly a HIV. Ekofilm 2006: Cena za dokument.

 

V říši kamzíka tatranského, 28 min.

Scénář, režie, kamera: Zdeno Vlach, výroba: Slovenská televize, Zdeno Vlach, Slovensko, 2004

Nejvyšší polohy Karpat se rozprostírají na území tatranského národního parku. Jsou domovem kamzíka vrcholového, který tady tvoří samostatný poddruh, podobně jako svišť. Film zachycuje život obyvatelů alpinského pásma a úchvatnou vysokohorskou krajinu. Ekofilm 2006: Cena za kameru.

 

16:30 – 17:30

Pururambo, 56 min.

Scénář a režie: Pavol Barabáš, kamera: Pavol Barabáš, Stano Gužák, výroba: Pavol Barabáš, K2 Studio, Slovensko, 2005

Nová Guinea je největší tropický ostrov světa. Pod neproniknutelným zeleným závojem pralesa se tu i v době satelitů ukrývá zem tajemství, pověr a neobjevených záhad. V labyrintu nepřívětivých močálů žijí lidé vysoko na stromech tak, jako v době kamenné. Nepotkali ještě nikdy bělocha, nepřišli do styku s výdobytky naší civilizace. Vstup na jejich území je nebezpečným dobrodružstvím. Jsou to místa, o kterých se hovoří s respektem. Tam podle misionářů žijí kanibalové... Ekofilm 2006: Cena studentské poroty, Cena za režii.

 

Pátek 8. prosince 2006 (Ateliér kina MAT)

 

15:00 – 16:30

Zmizelí sousedé – děti z Hartmanic, 29 min.

Scénář a režie: Lucie Králová a děti ze ZŠ Hartmanice, kamera: K. Niederlová, M. Kopačková, A Medveděva, K. Kabátová, W. Schmidt, M. Duhovec, J. Diviš, T. Bachroň,  výroba: Sunfilm Productions, Stichting Nik Media, 2005

Na jihozápadě Čech, 20 km od hranic s Německem, leží horská vesnice dřívějších Sudet – Hartmanice. V roce 1930 žilo v Hartmanicích 696 obyvatel- Němců, Čechů a Židů. V roce 1942 zde žilo 821 obyvatel, Češi a Židé již nebyli, uprchli nebo byli zatčeni. Nyní mají Hartmanice 733 obyvatel převážně české národnosti... Jaké byly jejich cesty a osudy? Ekofilm 2006: Cena statutárního města České Budějovice.

 

Ta naše povaha česká – Země zaslíbená hypermarketům, 25 min.

Scénář: Karel Bělohlavý, Jaroslav Večeřa, režie: Jaroslav Večeřa, kamera: Krunoslav Keleteš, výroba: Česká televize, 2006

Proč právě naše republika drží středoevropský primát v počtu nových nákupních center? Ekofilm 2006: Cena města Český Krumlov.

 

V šeru ticha, 33 min.

Scénář a režie: Josef Císařovský, kamera: Jan Růžička,  výroba: Josef Císařovský, Česká televize, 2006

Filmový esej vypráví o posledních zbytcích pralesů v České republice.

 

Pátek 8. prosince 2006 (Kinosál kina MAT)

 

16:10  - 18:30

Blízko nebe, 47min.

Scénář, režie, kamera: Zdeněk Zvonek, výroba: Doris Windlin, Zdeněk Zvonek, 2006

Blízko nebe žijí přes léto ve švýcarských Alpách manželé Windlinovi. Život mají stejný, ale bohatý. Porozumět tradici, zastavit se a splynout s přírodou – to bylo smyslem dokumentu očima a kamerou režiséra Zdeňka Zvonka. Ekofilm 2006: Cena Ministerstva životního prostředí.

 

Putování starými cestami, 28 min.

Scénář: Ljuba Václavová, Václav Cílek, režie: Ljuba Václavová, kamera: Josef Nekvasil, výroba: Allegro a ČT, 2006

Poetický dokument nabízí obrazy krajin s jejími pěšinami, cestičkami, cestami a silnicemi. O jejich vzniku, proměnách i zániku poutavě vyprávějí geolog Václav Cílek a výtvarník František Skála. Ekofilm 2006: Cena Jihočeského kraje.

 

Nehasit! Hořím! Hana Maturová – farmářka, 24 min.

Scénář a režie: Hana Pinkavová, kamera: Josef Nekvasil, výroba: Ateliéry Bonton Zlín a Česká televize, 2006

„Sudičky“ asi při narození přisoudily, že nejstarší dcera z rodu Maturů musí udržet rodinnou tradici a stane se farmářkou. Od mala se Hana motala u dědy na statku a když se narodila první kůzlata, byl její osud zpečetěn. Ekofilm 2006: Zvláštní cena poroty.

 

Prapodivný svět, 26 min.

Scénář a režie: Steve L. Lichtag, kamera: Steve L. Lichtag, Jan Miko, výroba: ComFact, 2006

Karpatské vrchy jsou protkány stovkami malých potůčků, razících si cestu do údolí. Jedním z nich je Vlčí potok, který při své cestě vytváří desítky malých tůní. V každé z nich se odehrává nespočet příběhů jejich podivuhodných obyvatel. Ekofilm 2006: Cena za scénář.

 

Po promítání v 18:30 následuje tisková beseda k filmu Prapodivný svět v ateliéru kina MAT.

 

 

Další informace:

www.ekofilm.cz

www.fites.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů