Pátek, 29. března 2024

Němci nemohou odvézt ze Sosnové své odpady, nedostanou se k nim

Němci nemohou odvézt ze Sosnové své odpady, nedostanou se k nim
SOSNOVÁ - Německé firmy nemohou odvézt zpátky do Německa odpady, které loni skončily v Sosnové na Českolipsku. Nedostanou se do budovy v bývalém zemědělském podniku, kde jsou německé odpady uskladněny. Česká podnikatelka Dana Hálová, jež nelegálně dovezené odpady přijala, nyní na svém pozemku brání manipulaci s nimi, řekla Eva Veverková z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí (MŽP).

MŽP jednalo se spolkovými zeměmi Bádensko - Württembersko a Bavorsko, odkud odpady do Sosnové dorazily. Ministerstvo rozhodlo, že do Bádenska - Württemberska se dopraví všechny nedovoleně přepravené odpady. Do Bavorska by se vrátily dvě třetiny dovezených odpadů. V Sosnové leží zhruba 1300 tun německých odpadů.

"Podnikatelka brání manipulaci s odpady, i když je nabyla je v rozporu se zákonem o odpadech a nařízením Evropské unie a není jejich pravoplatným vlastníkem," dodala Veverková. MŽP se obrátilo na soud, aby Hálové nařídil, ať přestane odstranění odpadů ze Sosnové blokovat. Na výrok o exekuci proti podnikatelce se ale ještě čeká. Podnikatelka se při sporu s MŽP obrátila na právníky, kontakty na ně se zatím nepodařilo získat.

ČIŽP Hálové přikázala, aby německé odpady zlikvidovala ze Sosnové do konce dubna letošního roku. Kvůli překročení stanovené lhůty dostala podnikatelka od inspekce nejvyšší možnou pokutu milion korun. Odvolala se však k ministerstvu životního prostředí, jemuž sankce připadala příliš vysoká a případ vrátilo k novému projednání na libereckou ČIŽP. "Podnikatelce jsme udělili pokutu o něco nižší, znovu se ale odvolala a naše rozhodnutí ještě není pravomocné," konstatovala Danuše Hráská z liberecké České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Za skladování obrovského množství odpadů dovezených loni tajně z Německa Hálová obdržela první pokutu před zhruba devíti měsíci. Z 300.000 korun zaplatila podle Hráské zatím 210.000 korun. Všechny odpady ze Sosnové nezmizely, protože se nejdříve porouchala technika na jejich odvážení. Podnikatelce ovšem také došly peníze na platby za jejich zneškodnění nebo za další zpracování.

Na začátku letošního roku v Sosnové bylo asi 2600 tun odpadů a loni na podzim 7000 tun. V odpadech se kromě plastů vyskytovalo také nejvýše sedm procent textilu, dřeva nebo kovů. Soudní znalec v nich neobjevil žádné nebezpečné příměsi, jež by škodily lidskému zdraví a životnímu prostředí. "Odpady stále vadí hlavně lidem v nejbližším okolí a chceme, aby z obce zmizely co nejrychleji," prohlásil starosta Sosnové Lubomír Michálek.

Letos v květnu nechala německá spolková země Sasko-Anhaltsko odvézt na své náklady zpátky přes hranici 750 tun odpadů ze skládky v Libčevsi na Lounsku. Šlo asi o polovinu odpadů, které v Libčevsi zbyly po třech požárech. Na likvidaci druhé poloviny odpadů věnovalo české ministerstvo financí 1,9 milionu korun. V areálu bývalého kravína v Libčevsi bylo původně asi 4000 tun nelegálně dovezených odpadů.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů