Úterý, 23. dubna 2024

Ekodžíny: výhradně z přírodních materiálů

Ekodžíny: výhradně z přírodních materiálů
Známý výrobce džínového oblečení Levi Strauss se rozhodl začít prodávat "ekodžíny". Jsou výhradně z přírodních materiálů a jejich výrobní proces nepoškozuje životní prostředí. Nejen látka, ale úplně všechny jejich součásti jsou 'bio', celý proces výroby je ekologický. Džíny jsou ze 100% biodenimu a mají knoflíky ze skořápky kokosového ořechu. Barvivo, které se na ně používá, se skládá z bramborového škrobu, mimózy a marseilleského mýdla. Firma tak reaguje na skutečnost, že stále více spotřebitelů vybírá výrobky podle jejich environmentálního a sociálního dopadu.

Lidé se sice zajímají o oděvy vyrobené na přírodní bázi, zároveň však pořád očekávají styl i kvalitu. Proto ekodžíny vypadají stejně jako jiné modely, které firma vyrábí, na první pohled se nepozná, že jsou ekologické. Džíny se vyrábějív Maďarsku na speciálně upravených certifikovaných strojích. Produkce zatím 30 000 kusů se bude prodávat ve dvou procentech obchodů zmíněné značky. Firma plánuje v "ekovýrobě" džín velkou expanzi, ale zároveň tvrdí, že všechny výrobky nebudou ekologické nikdy. Příčinou je omezená dostupnost biobavlny, které by bylo potřeba pěstovat víc. Ekodžíny budou stát kolem 120 eur, což by podle předpokladů výrobce nemělo spotřebitele odradit. Průzkumy totiž ukázaly, že lidem nevadí platit víc za ekologické produkty.

O "udržitelné" ošacení roste zájem. Dokládají to i úspěšné "Fairtrade džíny" firmy Marks and Spencer. Někteří odborníci na životní prostředí tento trend vítají. Jiní však varují, že takové výrobky jen pomáhají lidem ulehčit svědomí a umožňují jim dál žít konzumním způsobem. Místo aby se snažili znovu využívat a upravovat starší oblečení, běží do obchodu koupit si úplně nové.
(podle EcoMonitor)

Zdroj: http://www.qmagazin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů