Pátek, 26. dubna 2024

V Jihlavě se díky EU zlepšilo čištění odpadních vod

V Jihlavě se díky EU zlepšilo čištění odpadních vod

Jihlava - Jihlava během dvou let přestavěla čistírnu odpadních vod, zmodernizovala kanalizaci a vybudovala 27 kilometrů nových stok v okrajových částech města. Díky investici zhruba za 420 milionů korun se podstatně zlepší čistota vody vypouštěné do řeky Jihlavy. Na úhradě nákladů se 65 procenty podílela Evropská unie a přispěl také stát. Při dnešním slavnostním ukončení stavby ČTK údaje poskytl Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko, který byl investorem akce.

Čistírna je v provozu od roku 1969. Během přestavby byla vyměněna zastaralá technologie a kapacita zařízení se téměř zdvojnásobila. Čistírna nyní může vyčistit odpad téměř od 100 000 obyvatel. "Kapacita zatím není zcela využitá," upřesnil Květoslav Eigl, ředitel jihlavské divize Vodárenské akciové společnosti, která čistírnu provozuje.

Během přestavby na čistírně přibyla spalovna na likvidaci kalů. Tento odpad se nedá využít v zemědělství, protože do jihlavské kanalizace proudí také odpady z průmyslových podniků. Popílek, který vznikne spalováním při teplotě 850 stupňů Celsia, se může zpracovat třeba při výrobě betonu. Unikátní zařízení je ve zkušebním provozu.

Součástí investice byla modernizace kanalizačních stok v Jihlavě. Obnova a zvýšení kapacity se týkaly nejkritičtějších úseků. Do čistírny byly nově svedeny odpady z Antonínova Dolu a Pávova -- počet obyvatel připojených na čistírnu se díky tomu zvýšil o 2440 osob.

Projekt vznikal od konce 90. let. Dotaci na něj poskytl evropský Fond soudržnosti. Stát uhradil asi 14 procent nákladů, zbylou částku hradí město.

Kvůli přísnější evropské legislativě investuje do zlepšení čistoty odpadních vod řada radnic na Vysočině. Na Třebíčsku a Žďársku nyní obce s podporou EU provádějí stavby za více než 800 milionů korun. Požadavkům Bruselu by do roku 2010 mělo v kraji vyhovět asi 30 největších sídel. Náklady na potřebné úpravy převýší dvě miliardy korun.

Věra Stejskalová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů