Čtvrtek, 28. března 2024

Ochrana stepních společenstev v PP Zámky

Ochrana stepních společenstev v PP Zámky

Přírodní památka Zámky je výjimečná nejen výskytem vzácných stepních společenstev s mnoha ohroženými druhy rostlin i živočichů, ale i z archeologického hlediska. Lokalita byla osídlena již v době bronzové a na plošině skály stávalo hradiště, jehož pozůstatky zde můžeme najít ještě dnes.

Z přírodních zajímavostí se zde vyskytují významná teplomilná společenstva bezobratlých vázaných na skalní stepi (z brouků například střevlíkovití, mandelinkovití a krytonosci, dále někteří plži) a hnízdí tu množství ptáků. Co nás ale zajímá především jsou vzácné skalní a stepní rostliny jako je např. křivatec český, koniklec luční a chrpa chlumní.

Pro jejich ochranu je zásadní kosení lokality a odstraňování nežádoucích dřevin. To zde již třetím rokem provádí 01/71. ZO ČSOP Koniklec. V roce 2004 proběhly 2 etapy, od té doby se vždy na podzim provádí jeden zásah. Celková plocha ošetřovaného území je asi 2620 m2 a rozkládá se převážně v náročném terénu prudkého svahu. Práce spočívají v odstraňování nových náletů v travním porostu a následné chemické ochraně, odstraňování výmladků dřevin po předchozích zásazích a sečení travního porostu.

Jak řekl koordinátor projektu a předseda organizace Ing. Zdeněk Tolde, k ještě lepším výsledkům by přispělo kombinovat kosení porostu s jeho spásáním nejlépe ovcemi.

Lucie Vančurová, ČSOP Koniklec

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů