Úterý, 23. dubna 2024

Vodní nádrž nad Stříbrnou stále hrozí

Vodní nádrž nad Stříbrnou stále hrozí

Obyvatelé Stříbrné a celého Kraslicka sice dosáhli vyškrtnutí přečerpávací vodní elektrárny z Rájeckého údolí z konceptu územního plánu Karlovarského kraje, ale to stále neznamená, že se v tomto idylickém místě nebude v budoucnu stavět vodní nádrž.
Ministerstvo zemědělství (MZe) má totiž Rájecké údolí zahrnuto ve stále platném vodohospodářském plánu, jehož součástí je také seznam výhledových vodních ploch. Krajský úřad (KÚ) v Karlových Varech proto musel tento vodohospodářský plán respektovat a ve svém územním plánu vodní nádrž zachovat. Rájecké údolí je tak zatím rezervováno před jinými investičními záměry.
„Podle platných právních předpisů jsme byli povinni respektovat seznam výhledových vodních ploch,“ konstatovala vedoucí oddělení územního plánování na odboru regionálního rozvoje karlovarského KÚ Jana Kaválková. Vodní nádrž však není v konceptu krajského územního plánu zanesena jako stavba, ale jako územní limit. „To je podstatné, protože takové zanesení ještě neznamená, že se tam vodní dílo bude skutečně stavět,“ poznamenala úřednice krajského úřadu.
Naděje Stříbrné, které by se stavba dotkla nejvíce, je v tom, že MZe v současné době přepracovává vodohospodářské plány. Vzniká totiž nový plán hlavních povodí, který ještě nebyl schválen. Vedení obce se pokusí do těchto nových plánů zasáhnout tak, aby Rájeckému údolí zastavění nehrozilo. Proti výstavbě přečerpávací elektrárny se na jaře letošního roku podepsalo 2360 obyvatel regionu. Protestovalo i sdružení obcí Kraslicka a další subjekty.
„Pokusíme se zanesení vodní plochy do Rájeckého údolí na ministerstvu zemědělství zvrátit,“ uvedl starosta Stříbrné Boris Jirsík (nez.). „MZe nás jako obec nevyzvalo, abychom tento nový plán připomínkovali,“ namítal Jirsík, podle kterého vodní plochu na Stříbrnou navrhlo Povodí Ohře. „To argumentuje tím, že lze za padesát let očekávat nedostatek pitné vody,“ uvedl Jirsík. „Jenže jak bude nádrž v plánech zanesená, může se toho někdo chytit a začít stavět už za několik let,“ varoval starosta. „Jsme připravení zopakovat všechny protestní akce včetně petic,“ uzavřel Jirsík.


Rudolf Voleman

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů