Pátek, 19. dubna 2024

V Libereckém kraji přibývá kontejnerů na tříděný odpad

V Libereckém kraji přibývá kontejnerů na tříděný odpad
LIBEREC - V Libereckém kraji každým rokem přibývá kontejnerů na tříděný odpad. Zatímco loni jich měli lidé k dispozici zhruba 4800, letos je jich už o pětinu více - bezmála 5800, a kraj chce možnosti třídění dál rozšiřovat. I díky dostupnosti kontejnerů se daří zvyšovat množství vyseparovaného odpadu. To řekl náměstek libereckého hejtmana pro životní prostředí Radim Zika.

Za devět měsíců letošního roku se podle Ziky v kraji vytřídilo na osobu přes 24 kilogramů odpadu, za celý loňský rok to přitom bylo jen o 1,3 kilogramu více. "Proto předpokládáme, že výsledky letošního roku budou ještě lepší než loni," řekl Zika. Už loni přitom množství vytříděného odpadu vzrostlo ve srovnání s rokem 2004 zhruba o pětinu. Nejvíce roste množství vytříděného skla a papíru a také plastů.

Do projektu třídění odpadů se v kraji zapojilo celkem 210 z 216 obcí. Bez kontejnerů na separovaný odpad jsou podle Ziky jen v těch nejmenších vesnicích s méně než 200 obyvateli a i ty se kraj snaží k třídění motivovat. Letos kraj na projekt třídění odpadu přispěl 600.000 korunami, a v rozpočtu pro příští rok je podle Ziky ještě o třetinu více. Dalších 3,6 milionu dává na projekt společnost EKO-KOM. "Podporujeme ale i další ekologické projekty, jako je využití biomasy či projekty nakládání s odpady, na které jsme letos rozdělili dva miliony korun," řekl Zika.

Podle manažerky projektu Idy Svobodové se postupně rozšiřuje nejen počet kontejnerů, ale i škála odpadů, které je možné třídit. "Odběratelé mají zájem o bílé sklo, proto v obcích přibývají speciální kontejnery, do kterých se dává zvlášť, třídí se také kartony od nápojů a přibývá nádob na směsné plasty," řekla Svobodová. Kraj se chce podle ní také více zaměřit na optimalizaci systému nakládání s odpady a více lidi k třídění motivovat.

Zlepšování podmínek pro třídění odpadu ale není jedinou akcí Libereckého kraje v tomto oboru. Díky dotaci z evropských fondů se podařilo zlepšit síť sběrných dvorů na nebezpečný odpad, jako jsou chemikálie, oleje, ředidla a také elektroodpad včetně zářivek či baterií. "Snažíme se také ve větší míře podporovat podnikatele v oblasti odpadového hospodářství," řekl Zika. Právě na projekty nakládání a zpracování odpadu podle něho bude možné v letech 2007 až 2013 čerpat dotace z evropských fondů.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů