Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Obměna úředníků na českých ministerstvech už daňové poplatníky přišla na několik miliónů korun. Vláda, která nastoupila před čvrt rokem, totiž vyměnila stovky úředníků - a propuštěným musela vyplatit odchodné.
A navíc: jmenovaní vysocí úředníci, pro které ministři "nenašli odpovídající místa", jsou sice ještě stále zaměstnanci českého státu, od října do prosince ale už berou vysoké platy za nic.
"Po odvolání mi běží tříměsíční výpovědní lhůta. Pokud mi nenabídnou odpovídající místo, tak dostávám plat a nechodím do práce. Za tři měsíce dostanu skoro 200 tisíc korun," říká jeden z bývalých vysokých úředníků Ministerstva zdravotnictví, který si nepřál být jmenován.
A podobně jako on jsou na tom desítky dalších.
V případě řadových úředníků zákoník práce nařizuje, aby ministerstvo "nadbytečným" zaměstnancům zaplatilo na rozloučenou tři měsíční platy.
Na "běžném" odstupném tak už čeští poplatníci během minulých tří měsíců zaplatili ze svých daní skoro tři milióny korun. Nejvíce - hodně přes milión - vyplatilo Ministerstvo životního prostředí.

Sdružení Arnika bude prezentovat své aktivity na ochranu životního prostředí na Vánočních trzích, které se budou konat ve dnech 8. až 20. prosince v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti od 10:00 do 19:00 hodin.
Lidé, kteří se zajímají o životní prostředí, si zde budou moci zdarma vzít informační letáky či samolepky na poštovní schránky „Reklamu NE, zpravodaj města ANO“. „Zájemci si zde budou moci zakoupit také diář Arniky na rok 2007, ve kterém najdou kromě kalendária také indiánské názvy měsíců, významné dny či kontakty na důležité instituce. Kalendárium je navíc proloženo fotografiemi a zajímavými příběhy o různých případech, kterými se Arnika zabývá,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

The airline industry's efforts to cut costs at every corner has crossed a new line. The latest report comes from China, where China Southern is urging customers to use the bathroom before boarding their flights, Reuters reports, citing a report from China's Xinhua news agency. The effort isn't part an effort to reduce the weight of fliers, but rather an attempt to reduce the amount of fuel it takes to power the flush of airline toilet at 30,000 feet. China Southern calculates that such a flush uses about a liter of fuel –- or the equivalent of about a quarter of a gallon. "The energy used in one flush is enough for an economical car to run at least 10 kilometers [about 6 miles]," China Southern Captain Liu Zhiyuan is quoted as saying by Xinhua. China Southern is also considering fuel-saving methods already familiar at some U.S. carriers, including yanking pillows, blankets and magazines. In another move, "the company has asked logistics staff to fill the water tank only 60% full," Xinhua writes.

Brazilská vláda v pondělí schválila vytvoření nejrozlehlejší pralesní rezervace na světě. Nově bude chránit 150.000 čtverečních kilometrů deštného pralesa v severobrazilském státě Pará, který je vážně ohrožen nelegální těžbou dřeva a desetiletími sporů mezi dřevaři, farmáři a ochránci přírody. Nová přírodní rezervace na severovýchodě Brazílie je rozlohou větší než Anglie a zahrnuje i několik už dříve vyhlášených národních parků. Zásadně se rozšířily například přísně chráněné zóny, kde žijí vzácné druhy ptáků, opic a šelem.

Výroba etylalkoholu ve Spojených Státech v období leden-září meziročně rostla tažena rekordní poptávkou, uvedla Renewable Fuel Association (RFA) podle informací EIA.
Za prvních 9 měsíců dosáhla americká produkce etylalkoholu 83,99 mil barelů porovnáním s 67,68 mil barelů ve stejném období vloni. V tomto období se projevovala vysoká poptávka a dojížděla výroba MTBE. Průměrná denní produkce činila 308 tis b/d.
V září ale výroba klesla na 9,992 mil barelů a průměrná denní produkce byla 330 tis b/d porovnáním se srpnovou produkcí 10,185 mil barelů a loňských 7,841 mil barelů. Producenti snížili výrobu z důvodu propadu malo a velkoobchodních cen benzínů zatímco zásoba dále rostla. Zásoby se v září zvýšily na 9,727 mil barelů oproti srpnovému stavu 9,16 mil barelů

V pondělí 4. prosince začal odvoz části plastových odpadů z Milovic, ukončen bude do konce prosince. Dohodu o vrácení 310 tun nelegálně dovezených odpadních směsí uzavřelo v červenci  Ministerstvo životního prostředí s bavorskými úřady. O dalších odpadech, které byly  nelegálně dovezeny na tuto lokalitu, se stále jedná s úřady dalších spolkových zemí a celoněmeckou agenturou SAA.
„Jednání jsou velmi tvrdá a komplikovaná, protože je potřeba dokazovat původ každé tuny odpadků. Proto považuji skutečné zahájení odvozu i v této lokalitě za výrazný úspěch,“ konstatuje ředitel odboru odpadů Ministerstva životního prostředí Leoš Křenek. 
MŽP o odvozu odpadů z jednotlivých lokalit s německými úřady intenzivně jedná,  již se podařilo například dosáhnout odvozu odpadu z Libčevsi. 

Lidé by již příští rok při nákupu části domácích spotřebičů mohli ušetřit. Společnost Elektrowin na začátku roku 2007 sníží poplatky, pomocí kterých financuje povinný sběr a likvidaci vysloužilých velkých a malých elektrospotřebičů. Poplatky jsou nyní v obchodech uváděny samostatně u ceny výrobků. Například u chladniček a mrazniček činí i s daní z přidané hodnoty 420 korun. Podrobnosti o plánovaném snížení příspěvků na vysloužilá elektrozařízení zveřejní firma příští týden. "Snížení poplatků bude platné od Nového roku," uvedla mediální zástupkyně firmy Elektrowin Magdalena Čevelová. Výrobci a dovozci mají podle novely odpadového zákona od loňského srpna povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů. Náklady má pokrýt recyklační poplatek, který je uveden odděleně od ceny zakoupeného výrobku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů