Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr Říman chce přibrzdit strmé zdražování elektřiny

Ministr Říman chce přibrzdit strmé zdražování elektřiny
Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman chce změnit systém, jakým se tvoří ceny elektřiny. Tvrdí, že ten současný je špatný a přispívá ke strmému růstu cen proudu v posledních letech.
Podle Římanových plánů by se měla už na rok 2008 prodávat pokud možno veškerá produkce ČEZ přes některou komoditní burzu. "Detaily dopracováváme. Byl tím pověřen speciální tým, s konečným návrhem přijdou jeho členové zřejmě již tento týden," řekl včera bez bližších podrobností ministr.
Jak by se měl nový systém tvorby cen lišit od toho současného? Dnes cenu elektřiny určují aukce, jež pořádá největší domácí výrobce i prodejce elektřiny - ČEZ. Ten v nich nabízí velkoobchodníkům necelou polovinu produkce. Druhou (s výjimkou malého podílu určeného na export) sám prodává konečným spotřebitelům prostřednictvím dceřiné firmy ČEZ Prodej.
"Na výši cen nemáme vliv, cena elektřiny se tvoří na trhu, nabídkou a poptávkou. I ceny, za které prodáváme konečným zákazníkům, se odvíjejí od cen dosažených v aukcích," zdůrazňuje obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda. S tím Říman příliš nesouhlasí. ČEZ podle něho nabízí v aukcích jen malou část produkce, a ceny se pak šroubují příliš vysoko.
"Prodej elektřiny přes komoditní burzu bude určitě transparentnější, trend zdražování ale těžko zastaví," říká předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt.
Římanovo snažení bude bořit zavedení spotřební "ekologické" daně na uhlí, plyn a elektřinu, které se chystá od roku 2008. A Ministerstvo financí už včera oznámilo, že právě u elektřiny navrhlo sazbu vyšší, než je podle Evropské unie nutné. Proud by tak jen tímto zdaněním podražil asi o procento.
"Nemohu zaručit, že nový systém přinese zlevnění elektřiny. Ale tvorba cen bude průhlednější. Nikdo pak nebude moci říkat, že ČEZ cenu uměle zvedá a vytváří si nezasloužené zisky," uvedl Říman, který hned po svém příchodu na ministerstvo nechal prověřit cenovou politiku ČEZ.
"Burza těžko spotřebitele zachrání. Vím ze zahraničí, že skutečně velcí odběratelé dostávají obvykle elektřinu na základě dvoustranných kontraktů a často za ceny lepší, než jaké se dosahují na burzách," podotýká Luděk Piskač, tajemník Sdružení velkých spotřebitelů energie, která zastřešuje velké průmyslové firmy, drahou elektřinou nejvíc postižené.
Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda v prodeji elektřiny na komoditní burze vidí hlavně prostředek pro rozšíření nabídky. "Obchody na burze by se mohly uzavírat celý rok, dalo by se tu obchodovat i kontrakty uzavíranými v předstihu pro budoucí období, možnosti pro zákazníky by se rozšířily. Jako cestu pro další zkvalitnění trhu prodej elektřiny přes burzu vítáme a budeme aktivní v jeho přípravě. Těžko by se ale dala přes burzu prodávat veškerá naše produkce," upozorňuje Svoboda.
ČEZ má na českém trhu více než poloviční podíl a silným hráčem zůstane i nadále - přesto, že jeho roli oslabují nezávislí konkurenti.
Ekonomové, manažeři ČEZ, prodejci i zástupci spotřebitelů se shodují v jednom: ceny energií půjdou dolů až na trhu začne převažovat nabídka nad poptávkou. A tomu pomůže jedině stavba nových elektráren. "Jestli se nezačne investovat do výstavby nových zdrojů, čeká nás nejen další zdražování, ale také elektřina na příděl. Bude jí tak málo, že trh nebude fungovat vůbec," varuje Piskač.
Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina dokonce soudí, že prodej proudu přes burzu by mohl elektřinu ještě více zdražit: "Pokud bude cena elektřiny v okolních zemích dál vyšší než u nás, cenu bude burza tlačit spíš nahoru."
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů