Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové znovu nabízejí patronát nad vznikajícím pralesem

Ekologové znovu nabízejí patronát nad vznikajícím pralesem
LIBEREC - Ekologové z liberecké Společnosti přátel přírody začali opět nabízet jako netradiční vánoční dárek patronát na kouskem Nového pralesa, který vzniká na Ještědském hřebenu. Pětadvacet metrů čtverečních pralesa přijde na 300 korun, darovat se musí nejméně 20 metrů, které stojí 240 korun. Vloni si patronství nad kouskem divočiny koupilo v předvánočním čase přes 750 lidí. To dnes řekl mluvčí společnosti Josef Bém.

"Loňský zájem nás překvapil, proto akci opakujeme. Lidé mají rádi neobvyklé dárky, navíc tím pomohou přírodě," dodal vedoucí ekologů Jan Korytář. Dárek se nemusí složitě shánět, objednat ho stačí přes internet na stránkách www.novyprales.cz. V ceně je i pozvánka na jarní exkurzi spojenou se sázením stromků.

Podle Korytáře stojí vykoupení a přeměna jednoho metru čtverečního lesa na prales 12 korun. Ekologové koupili před dvěma lety na Ještědu ve výšce 710 až 840 metrů nad mořem od soukromníka zatím sedm hektarů smrkového lesa a začali ho přeměňovat ve smíšený les, který se za 150 let promění v prales. Vysadili tam přes 15.000 buků, jedlí a dalších původních a ohrožených dřevin. Přeměna by měla postupně umožnit návrat původních rostlin a zvířat. Nyní chce sdružení prales rozšířit. "Střádáme peníze a s dalšími majiteli jednáme o koupi pozemků," dodal Bém.

Ekologové shromáždili na vznik pralesa již přes milion korun. Projekt podpořilo téměř 3000 lidí z České republiky a také desítky Němců. Záchraně ohrožených dřevin, lesů a ekovýchově se Společnost přátel přírody věnuje 12 let.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů