Středa, 24. dubna 2024

Databáze DobráPraxe byla představena na výroční konferenci Zdravých měst

Databáze DobráPraxe byla představena na výroční konferenci Zdravých měst

Ukázkové příklady projektů a programů ve Zdravých městech, obcích a regionech byly hlavním tématem 13. výroční konference Národní sítě Zdravých měst ČR, která se konala pod záštitou ministra životního prostředí v Praze – Průhonicích. Cílem setkání bylo prezentovat inovativní příklady dobré praxe a moderní postupy kvality veřejné správy. Součástí programu bylo ocenění nejúspěšnějších Zdravých měst za rok 2006.

Více než 140 účastníků konference přivítal v prostorách kongresového centra FLORET ředitel Národní sítě Zdravých měst (NSZM) Petr Švec. Úvodní prezentace resortů ministerstva životního prostředí (MŽP) a vnitra (MV) představily přístupy k moderní veřejné správě a místní Agendě 21 (MA21) jako jedné z metod jejího měření. „Naším cílem je kvalitní služba občanovi, která bude vykonávána efektivní a hospodárnou veřejnou správou“, uvedla Martina Jalovecká z MV. „Zavádíme např. program snižování administrativní zátěže o 20 % do roku 2010, chceme rovněž zavádět metody řízení kvality, kam spadá také MA21, do dalších orgánů veř. správy“ dodala Jalovecká. „Program MA21 považujeme za důležitou součást rozvoje místní správy, a to nejen ve vztahu k životnímu prostředí. MŽP proto podporuje tyto aktivity celou řadou finančních nástrojů, ať již z vlastních dotací nebo z fondů EU“, řekl Jakub Kašpar, který rovněž zastupoval nepřítomného ministra Petra. J. Kalaše. 

Účastníky přivítal také současný předseda NSZM, senátor a starosta Zdravého města Vsetín, Jiří Čunek. Mimo jiné zdůraznil potřebu síťové spolupráce a sdílení dobré praxe. „Nemá smysl objevovat již objevené a vyzkoušené, důležité je se poučit od těch, kteří jsou v něčem lepší nežli my, k tomu nám bude hodně pomáhat právě Databáze DobráPraxe. Neméně podstatné je také umět měřit kvalitu naší práce. Bez toho nelze efektivně spravovat veřejné finance, ani dobře rozdělovat dotace městům a obcím“, řekl Jiří Čunek. Jednou z možností, jak sdílet dobrou praxi a efektivně si vyměňovat zkušenosti, je zapojení do asociace Zdravých měst. Její ředitel, Petr Švec, na konferenci představil projekt finančně podpořený ze zdrojů Evropského sociálního fondu a MŽP, který měl za úkol rozvíjet síť místních Agend 21 v podmínkách české republiky a přispět tak k udržitelnému rozvoji v ČR. „Jde nám o zvyšování kvality života, a to se neobejde bez kvalitní veřejné správy. Zdravé město musí mít také „zdravý“ úřad a efektivně pracující radnici. Mezinárodní program místní Agenda 21 je jednou z cest, jak takového úřadu dosáhnout, a to za přímé účasti veřejnosti“ nabídl svoji představu Petr Švec.

V rámci konference byly předány také výroční ocenění NSZM. Zdravé město Chrudim obdrželo cenu za propojení metod kvality ve veřejné správě a jeho využití v praxi úřadu a Zdravé město Ústí nad Labem bylo oceněno titulem „Skokan roku“ za rychlý a efektivní postup v rámci Projektu Zdravé město a MA21.

Odpolední program přinesl konkrétní ukázky nástrojů, které členové NSZM pro svůj rozvoj využívají, a také představil jejich praktické výsledky. Zástupci Kanceláře NSZM seznámili účastníky s novým informačním nástrojem pro kvalitní řízení municipalit - DataPlán NSZM a Databázi DobráPraxe, která slouží všem zájemcům jako zásobník dobrých nápadů a originálních řešení v podobě projektů, programů či dílčích aktivit (více na www.dobrapraxe.cz).

Závěr konference patřil zástupcům Zdravých měst Hodonín, Chrudim, Litoměřice a Ústí nad Labem, kteří představili svoje úspěšné projekty jako inspiraci pro ostatní. Hodonín prezentoval svůj projekt bezbariérového města, Litoměřice seznámili účastníky s unikátním systémem využívání obnovitelných zdrojů energie a další severočeský zástupce, Ústí nad Labem, prezentovalo svůj dlouholetý program Týdny duševního zdraví. Oceněná Chrudim pak uzavřela celou konferenci prezentací k chrudimským Zdravým školám (mezinárodní program WHO). Úspěšný projekt Partnerství pro Vysočinu představili zástupci Zdravého kraje Vysočina již v dopoledním bloku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů