Pátek, 29. března 2024

Kraj podporuje snižování spotřeby energií

Kraj podporuje snižování spotřeby energií
Zlínský kraj chce preferovat opatření, která by vedla ke snížení energetické náročnosti provozu budov a institucí.
Na jednání semináře Energeticky úsporná opatření pro region v sídle Zlínského kraje se tak vyjádřil statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Vojtěch Jurčík (KDU-ČSL).
"Naší snahou je zvýšit informovanost o legislativních povinnostech vlastníků budov, možnostech financování energeticky úsporných opatření i podpory rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Věřím, že tak dále přispějeme k efektivnímu nakládání s energiemi a šetrnému přístupu k životnímu prostředí ve Zlínském kraji. Samozřejmě v této souvislosti připomínáme i možnosti čerpání prostředků z Evropské unie," řekl náměstek Vojtěch Jurčík.
Hlavními tématy semináře bylo zateplování budov, rekonstrukce topných systémů a investice do obnovitelných zdrojů energie. Součástí bylo také představení možností čerpání peněz v rámci operačních programů Životní prostředí - ochrana ovzduší a obnovitelné zdroje energie a operačního programu Podnikání a inovace. Jedním z projektů kraje v oblasti úspor energie, které byly realizovány v poslední době, bylo umístění nové výměníkové stanice s vyspělou technologií a regulací nového topného systému v budově gymnázia na náměstí T. G. Masaryka ve Zlíně. Projekt v celkové hodnotě dosahující přibližně 13 miliónů korun byl spolufinancován z programu Interreg III. A.
Na seminář zavítala šedesátka zástupců obcí, potenciálních investorů z podnikatelského sektoru a odborníků z oblasti energetiky. Po semináři v sídle kraje pokračovali účastníci v programu informačního dne cestou do obce Roštín a prohlídkou tamní kotelny, která slouží k výrobě energie spalováním slámy, tedy za využití obnovitelného zdroje.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů