Středa, 24. dubna 2024

Místa vhodná k černému skládkování odpadu by měla být sledovaná

Místa vhodná k černému skládkování odpadu by měla být sledovaná

Praha -- Zástupci jednotlivých krajů za pomoci obcí a České inspekce životního prostředí vytypují lokality, kde mají podezření na nelegální skladování odpadů. Od konce ledna by tato místa měla být preventivně kontrolovaná. Ministr životního prostředí Petr Kalaš se na tom dnes dohodl na schůzce ministerských pracovníků, celníků, policistů a krajských úředníků věnované odpadům.

Pracovní skupina vznikla na ministerské úrovni potom, co počátkem roku Česko zaplavila vlna nelegálně dovezeného odpadu z Německa. Tisíce tun odpadů skončilo v budovách bývalých zemědělských družstev či jiných opuštěných prostorech, které si pronajali černí obchodníci s odpadem. Na hromady odpadů často státní správu a samosprávu upozornili až obyvatelé postižených míst. Nejznámějším případem se stala skládka v Libčevsi na Lounsku, která několikrát i hořela.

Diskusi o možnostech zajištění společné kontroly problematických lokalit a takzvaných "brownfield zón" inicioval Kalaš. "Vyzvali jsme kolegy z resortů a zástupce krajských úřadů ke společnému jednání. Chceme se domluvit na spolupráci a připravit plán akcí, které by vedly k účinným kontrolám na místech, kde může dojít k nezákonnému nakládání s odpady," uvedl ministr v tiskové zprávě.

Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů