Středa, 24. dubna 2024

Nový zdroj hluku? Zimní pneumatiky

Nový zdroj hluku? Zimní pneumatiky
Jaké jsou symboly zimy? Lidé, kteří žijí v blízkém okolí silnic, přidávají ke slovům sníh a led jedno navíc - hluk. Mohou za to zimní pneumatiky.
Kdo v létě trpí doma hlukem ze silnice, musí se připravit na to, že v zimě bude jeho situace ještě horší. Zimní pneumatiky jsou totiž mnohem hlučnější než letní. Navíc se zvuk v chladnějším počasí nese lépe než v teplém.

„Bydlím v centru města a v létě hluk z hlavní silnice prakticky neslyším. Když ale nastane zima, je to, jako bych se přestěhoval blíže k hlavnímu silničnímu tahu,“ říká starosta Veselí nad Lužnicí Jaromír Novák. Ví, o čem mluví, řídí totiž město, které leží na hlavním tahu mezi Českými Budějovicemi a Prahou.

Laické pozorování potvrzují i experti. Doporučují lidem, aby se v zimních měsících chránili proti hlukovému zatížení více než třeba v červenci. „Šíření hluku závisí na mnoha faktorech, a jedním z nich je třeba vlhkost vzduchu. Když je ovzduší suché a mrazivé, hluk se šíří lépe než v teple a vlhku,“ říká například prezident Národní hlukové observatoře České republiky Ivo Vaněk.

 Počasí se ovlivnit nedá, ale jak je to s vyšší hlučností zimních pneumatik? Naděje prý existuje. „Výrobci pneumatik na odstranění tohoto problému velmi intenzivně pracují, i když se o tom zatím příliš nemluví,“ tvrdí Vaněk.

 Jedna věc je ale podle experta jistá. Zima jen zesiluje už tak katastrofální hlukové zatížení z dopravy v Česku.
MAREK KERLES, Lidové Noviny
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů