Pátek, 29. března 2024

Seychely: Unikátní příroda

Objevitelé Seychel se po vylodění domnívali, že našli skutečný biblický ráj.
Seychely: Unikátní příroda
Psát o tomto souostroví v Indickém oceánu je trochu nevděčný úkol. Spojení jako kouzelné pláže, bílý písek, křišťálově čistá voda, modrozelené laguny či exotické palmy se nabízejí samy, avšak to samé se dá napsat i o mnohých dalších exotických ostrovech a destinacích. Takhle Seychely opravdu vypadají. Příjemným překvapením po příletu na ostrovy je skutečnost, že voda je ještě modřejší a písek bělejší, než se zdají na fotografiích.
2

Seychely však mají něco navíc, co jinde na světě neuvidíte. Především je to zcela unikátní příroda. Celé miliony let se vyvíjela bez zásahu člověka a výsledkem je množství rostlinných a živočišných druhů, které žijí pouze tady. Protože jsou na ně místní pyšní, patřičně se o ně také starají. Jejich chloubou jsou pestrobarevní papoušci, obří želvy a také zvláštní dvojitý kokosový ořech Coco de Mer, který je díky podobnosti s ženskou pánví opředen mnoha mýty a legendami. Jedna z nich říká, že který muž se za úplňku napije mléka z tohoto kokosu, bude mít silnou ženu a hodně potomků. Ořech roste pouze v tropické džungli v parku Valée de Mai na ostrově Praslin, což je druhý největší ostrov Seychel. Jen pro zajímavost, souostroví se sestává z přibližně sto patnácti ostrovů a druhý největší lze projet za přibližně třicet minut autem. Největší a hlavní ostrov se jmenuje Mahé a je výchozím bodem celých Seychel, protože na něm jediném se nachází mezinárodní letiště. Na ostatní ostrovy se dostanete místní leteckou dopravou (helikoptérou) nebo na lodi. Mahé je bezesporu nejrušnějším místem celého souostroví. Najdete tu nejvíce restaurací, obchodů a pořádají se zde i trhy. Na většině dalších ostrovů včetně těch větších naleznete především klid, který nebudou rušit auta ani povykující turisté. Na Seychelách je sympatické to, že se nesnaží nalákat turisty v horentním měřítku a nepodléhají diktátu obrovitých center s bujarým nočním životem, kasiny, diskotékami a bary, jak je tomu na některých středomořských ostrovech. Vláda vydala prohlášení, v němž striktně omezuje počet turistů, takže se nemůže stát, že byste přijeli hledat osamělé zátoky a laguny a našli přelidněné pláže a pásy hotelových komplexů táhnoucích se podél pobřeží. Hotely nesmějí být vyšší než palmy a musí zapadat do krajiny, aby nepůsobily rušivě.

5

Čekáte-li od exotických ostrovů, že budete bydlet v luxusním bungalovu u moře s krásným výhledem a palmami všude kolem, pak jste na správné adrese. Na některých ostrůvcích je pouze jediný hotelový komplex a pak už nic. Doporučujeme Beachcomber St. Anne Resort, což je hotelový komplex nacházející se uprostřed národního mořského parku na soukromém, původně zcela neobydleném ostrůvku Svatá Anna severovýchodně od Mahé. Komplex tvoří stylové vilky z výhradně přírodních materiálů, seskupené do několika polokruhů. Všechny jsou vybavené mimo jiné klimatizací, sejfem, minibarem a kromě koupelny mají i venkovní sprchu, což ocení především romantici. Sprchovat se ve dvou pod hvězdami je příjemný zážitek. Terasy vilek jsou obrácené směrem k oceánu a zařízené pohodlným ratanovým nábytkem. V centrální části komplexu poblíž recepce najdete například sladkovodní bazén, bar, restauraci, parní lázně, dvě sauny, kosmetický, kadeřnický salon či dva tenisové kurty. Dají se zde provozovat všechny vodní sporty kromě motorizovaných – v národním parku vodní skútry jezdit nesmějí. Díky tomu ale ve vodě uvidíte nespočet ryb, želvy a další vodní živočichy. Na tento ráj nezapomenete.

3
4
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů