Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do lesů je třeba investovat miliardy

Do lesů je třeba investovat miliardy

Do patnácti let by se vrcholky a svahy Krušných hor mohly stát pustými holinami Do obnovy přibližně 35 tisíc hektarů lesů v Ústeckém kraji, z čehož tvoří komplexní rekonstrukce porostů náhradních dřevin 23 tisíc hektarů, by bylo v nejbližších deseti letech potřeba investovat nejméně 2,5 miliardy korun. Při setkání s ministryní zemědělství Milenou Vicenovou to řekl ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS). Podle Šulcových slov je nyní jasné, že je zapotřebí bezprostředně zahájit obnovu na 860 hektarech rozpadlých náhradních lesních porostů, které jsou v nejvážnějším stavu. "Ministryně Vicenová získala velmi konkrétní představu přímo na místě. Vzali jsme ji na Pramenáč mezi Cínovcem a Flájskou oborou. Finance by bylo možné získat z evropského Kohezního fondu. Při odhadovaných ročních nákladech mezi 200 až 250 milióny korun je ale třeba zajistit finanční prostředky na spoluúčast z národních zdrojů ve výši 30 procent," řekl Šulc.

Ministryně Vicenová kraji podle jeho slov slíbila pomoc v prosazování návrhu, podle kterého by peníze na těchto třicet procent prostředků mohly do projektů vložit firmy, podílející se i v současné době na znečišťování ovzduší. Jde především o státem vlastněný ČEZ. Vicenová chce problém otevřít již v lednu 2007 při přípravě jednání ministrů členských zemí Evropské unie, které se uskuteční v Bruselu v druhé polovině příštího roku. "V rámci tohoto jednání o problematice obnovy krušnohorských lesů proběhla i schůzka se zástupci Lesů České Republiky, výzkumného ústavu pro hospodářskou úpravu lesů a krajského odboru životního prostředí a zemědělství," dodal František Janačík z tiskového odboru ústeckého krajského úřadu.

Odborníci varují, že do 15 let budou vrcholky a svahy Krušných hor opět holinami jako v 60. letech 18. století, kdy se tu poprvé začalo s intenzivnější lesní výsadbou. Krajský úřad upozorňuje také na problém s úbytkem vody v regionu, kdy neustále klesají hladiny spodních vod a stav lesů v horách je takový, že se tam voda nedrží. Právě neschopnost krajiny zadržet vodu je podle odborníků jednou z podstatných příčin povodní, které v Ústeckém kraji napáchaly v rozmezí několika málo let miliardové škody.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů