Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklační příspěvek na lednice se sníží o 120 korun

Recyklační příspěvek na lednice se sníží o 120 korun

Recyklační příspěvky, které od loňského roku platí všichni spotřebitelé při nákupu nových elektrických spotřebičů, se od nového roku výrazně sníží. Největší úsporu můžeme očekávat u chladniček a mrazniček. Místo dosavadních 420 korun to bude jen 300 Kč. Plyne to z úterního vyjádření společnosti Elektrowin.

ČESKÁ REPUBLIKA - Jak Právo informovalo, snížení ohlásila minulý týden bez udání konkrétních částek společnost Elektrowin. Včera její představitelé příspěvky upřesnili. Elektrowin je jedním ze šesti takzvaných kolektivních systémů vytvořených výrobci a dovozci nových spotřebičů, kteří jsou ze zákona povinni zajistit zpětný odběr a recyklaci starého elektrozařízení. To je rozděleno do deseti skupin, pro nakládání s každou z nich určilo ministerstvo životního prostředí jeden kolektivní systém.

Více odpadu, menší náklady

"K aktualizaci recyklačních příspěvků jsme přistoupili na základě vyhodnocení objektivních dat a údajů získaných za první rok provozu našeho kolektivního systému," vysvětlil novinářům hlavní důvody snížení předseda představenstva společnosti Elektrowin Jaroslav Holakovský. "Díky tomu, že Elektrowin zpětně odebral již více než 10 000 tun elektrozařízení, jsme mohli uzavřít výhodnější smlouvy s dopravci a zpracovateli. Navíc se nám daří zapojovat do systému stále více výrobců a rozšiřovat síť sběrných míst," dodává Holakovský.

Recyklační poplatek slouží na likvidaci zboží vyrobeného do loňského 13. srpna, odkdy v celé Evropě platí nová zákonná úprava. Navíc musejí výrobci a dovozci do ceny nových spotřebičů vyrobených po tomto datu zahrnout i náklady na jejich budoucí likvidaci. K tomu účelu vytvářejí takzvané kolektivní systémy.

Méně i za pračky a vrtačky

Elektrowin je pověřen nakládáním s elektroodpady ze skupin 1, 2 a 6, tedy s vyřazenými malými a velkými domácími spotřebiči a elektrickými nástroji a nářadím. Snížení recyklačních poplatků ohlásil také u dalších položek. Za velké spotřebiče, jako jsou pračky, zaplatíme příští rok 90 místo dosavadních 130 korun, za nástroje a nářadí - třeba elektrické vrtačky - 7 místo 10 Kč.

Zlevňuje i Asekol

Snížení některých recyklačních poplatků ohlásil na příští rok také kolektivní systém Asekol. Ten je pověřeným systémem v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (skupiny 3, 4, a 7). Už během letošního léta přitom Asekol snížil poplatky u 42 spotřebičů z těchto skupin.

Snížení se zatím dočkaly domácí kina (ze 100 Kč/ks na 60 Kč/ks), tiskárny a satelitní a digitální přijímače (z 60 Kč/ks na 30Kč/ks). "V průměru došlo ke snížení o 34 procent. O dalších možných sníženích poplatků rozhodneme v příštím roce podle vyhodnocení nákladů v roce 2006," uvedl Jan Vrba ze společnosti Asekol.

Česká republika musí podle evropské směrnice do konce roku 2008 vybrat nejméně čtyři kilogramy elektroodpadu na obyvatele ročně, tedy zhruba 40 000 tun. Nové členské státy Unie přitom dostaly výjimku, země původní patnáctky musejí dosáhnout stanovených limitů už letos.

Petr Kotek, Právo

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů