Pátek, 29. března 2024

Firmy se obávají diktátu úředníků

Firmy se obávají diktátu úředníků
Obrovský nárůst byrokracie straší chemické firmy, na něž dopadnou požadavky směrnice REACH. Podnikatelé se ptají: Kolik tisíc úředníků navíc bude potřeba pro kontrolu, zda podnik neoprávněně neužívá některou ze třiceti tisíc registrovaných chemikálií?
"Navíc vybudování samotných kontrolních institucí si vyžádá obrovské náklady," připomíná Ladislav Novák, ředitel Svazu chemického průmyslu.
Klíčovým bodem celého systému, podle kterého by se měly registrovat všechny běžné chemické látky, bude Evropská chemická agentura v Helsinkách. Nyní se teprve rodí. Podle Ministerstva průmyslu a obchodu má začít plně pracovat až od června roku 2008.
"Už teď se ale ukazuje, že náklady na její zřízení budou až trojnásobně vyšší než původně odhadovaných 380 miliónů eur (deset miliard korun)," upozorňuje Novák.
Nový evropský úřad přitom bude jen vrcholkem byrokratické pyramidy, kterou Brusel díky programu REACH vystaví.
"Na registraci a testování látek se nejspíš budou podílet i jednotlivé členské země unie," předpokládá Pavel Forint, ředitel odboru na Ministerstvu životního prostředí, který má zavádění programu v tuzemsku na starost.
Schvalování má probíhat následovně: chemická firma nejdřív pošle žádost o registraci chemikálie s jejím popisem. Látka dostane registrační číslo a zařadí se do určité kategorie i podle toho, jak je nebezpečná a jaké množství jí firma vyrábí.
Pak následuje takzvaná autorizace - testování vzorku. Ale i když třeba v Helsinkách řeknou, že látka je nebezpečná, není anabáze u konce. Výrobce bude moci poukazovat na to, že ji nemůže ve výrobě nahradit.
"Pak se bude posuzovat, jestli ji firma přece jen může používat i nadále," vysvětluje Forint. Zatím není jasné, kdo v takovém případě bude konečným arbitrem. Bude možné se odvolat i proti rozhodnutí helsinské agentury, ale řada případů podle předpokladu odborníků skončí až u soudu.
Podnikatelé už teď bijí na poplach. Budou muset platit nejen za testy látek, ale nepřímo si z daní uhradit i celý úřednický aparát.
"Česko bude muset zřídit nové akreditované laboratoře, nakoupit do nich přístroje. Pravděpodobně zároveň vznikne další úřad, kontrolující, jak se nový zákon dodržuje. Vzniknou nová místa pro poradce a auditory. A ti všichni budou ukrajovat ze zisku, který vytvářejí sami podnikatelé," říká Pavel Bartoš, viceprezident Hospodářské komory a šéf ostravské firmy Fite.
"Žádný rozumný podnikatel není proti ochraně životního prostředí a zdraví lidí. Ale právě u tak závažných věcí by se mělo hledat jednodušší a snáze kontrolovatelné řešení," dodává Bartoš.
Tvůrci nové směrnice ale argumentují tím, že se díky ní administrativa spojená s dozorem nad chemickými látkami naopak zjednoduší. V současné době ji totiž upravuje na úrovni Evropské unie 45 různých předpisů - a ty všechny má REACH nahradit.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů