Pátek, 19. dubna 2024

Čína a USA se proti směrnici bouří

Čína a USA se proti směrnici bouří
Nový zákon o chemikáliích nepříjemně pocítí i americké a asijské společnosti, které prodávají v Evropě své zboží - od výrobců aut či elektroniky po kosmetiku a dětské hračky. Stačí třeba vyšší obsah niklu v knoflíku a košile z dovozu bude na trhu Evropské unie zakázána.
"Hlavní obchodní partneři mají obavy, že jejich zboží nebude na evropském trhu prodejné, neboť chemické látky, které obsahuje, budou nepřípustné," připustil Stavros Dimas, bruselský komisař odpovídající za životní prostředí.
Podle něj experti Evropské komise pečlivě zkoumali, zda je "chemický zákon" v souladu s pravidly Světové obchodní organizace. A dospěli k závěru, že ano.
Ale země mimo Evropskou unii to vidí jinak: znepokojení nad směrnicí včera vyjádřily Čína i Spojené státy americké.
"Pokud by se ukázalo, že zákon znevýhodňuje zámořské společnosti, mohla by americká vláda zvážit stížnost u Světové obchodní organizace," prohlásil velvyslanec Spojených států u Evropské unie Boyden Gray.
Švédský europoslanec Andres Wijkman odmítá názor, že evropské chemičky budou kvůli přísnému zákonu přemísťovat svoji výrobu mimo kontinent. "Takové země jako Indie nebo Čína budou následovat evropský příklad," míní podle agentury Bloomberg Wijkman.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů