Pátek, 26. dubna 2024

Ekologický cement

Ekologický cement
Společnost Českomoravský cement patřící do skupiny HeidelbergCement zahájila v cementárně Radotín jednu z největších ekologických investic ve své historii. Cementárna Radotín do konce příštího roku vynaloží téměř 150 milionů korun, které povedou k dalšímu výraznému snížení emisí prachu a oxidů dusíku.
Největší ekologickou investicí je výměna filtrů za chladičem slinku, která přijde na necelých 115 milionů korun. „Výměnou současných pískových filtrů na tkaninové filtry, které jsou za pecemi na výpal slinku, dojde ke snížení koncentrace prachových částic o 60 procent pod 10 miligramů na metr krychlový. Zákonný limit je přitom 50 miligramů,“ říká Ladislav Damašek, ředitel závodu.
K další zahájené ekologické investici patří redukce oxidů dusíku (NOx) za 25 milionů korun, přičemž touto v současnosti nejmodernější dostupnou metodou dojde ke snížení emisí o 38 procent. Významná je také investice do rozšíření kontinuálního měření emisí plynů. Výsledky nepřetržitého monitoringu jsou kdykoliv dostupné inspekci životního prostředí. „Další investice za celkem 70 milionů korun vynaložíme na zlepšení stávající technologie. Tyto investice budou mít také, i když nepřímý, pozitivní vliv na zlepšení životního a pracovního prostředí,“ dodává L. Damašek.
Investice společnosti Českomoravský cement do cementáren v České republice převýšily od roku 1992 do letošního roku hodnotu sedmi miliard korun. Společnost v současnosti provozuje v České republice cementárny v Praze – Radotíně a v Mokré nedaleko Brna a je největším výrobcem cementu v tuzemsku.
Vedle přímých výdajů na změnu technologií a ekologickou modernizaci zařízení vynakládá Českomoravský cement další miliony korun i na rekultivace lomů.
Společnost Českomoravský cement zaměstnává přibližně 600 lidí. Ve svých dvou závodech vyrábí různé druhy cementů a zároveň poskytuje servis v oblasti logistiky a poradenství. Závod Králův Dvůr, kde byla výroba cementu začátkem roku 2003 přerušena, slouží jako expediční místo.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů