Středa, 24. dubna 2024

Rakouští poslanci proti Temelínu

Rakouští poslanci proti Temelínu
Česko-rakouský spor o Jadernou elektrárnu Temelín se opět vyostřil. Rakouští poslanci včera jednomyslně vyzvali vídeňskou vládu k podání žaloby proti Česku.
Jako důvod uvádějí nedávnou kolaudaci elektrárny, kterou považují za porušení dvoustranných dohod obou zemí, podepsaných v Melku. Rakouské odpůrce jaderné elektrárny krok uspokojil. Odvolali blokády hranic, které původně plánovali na tento víkend.
České politiky ale posun nemile překvapil. Prezident Václav Klaus považuje rozhodnutí za skandální. Uvedl, že ani v nejbujnější fantazii si nedovede představit, že by obdobný krok odhlasoval český parlament.

Skončí dialog?
České ministerstvo zahraničí pohrozilo ukončením debaty s Rakouskem.
"Pokud rakouská vláda skutečně podá žalobu, skončí bezpečnostní dialog," řekl šéf diplomacie Alexandr Vondra. "To, co jsme v melkské dohodě ustavili s Rakouskem, je naprosto unikátní bezpečnostní spolupráce, kde skutečně dáváme maximum informací," řekl Vondra. "Pokud bude druhá strana dávat věc k soudu, bude dialog probíhat jinde." Zdůraznil ale, že je třeba počkat až na postup rakouské vlády.
Ta by měla podle parlamentního usnesení neodkladně podat žalobu na Prahu, pokud Česko nepředloží důkazy o posílení bezpečnosti v Jaderné elektrárně Temelín.

Vítězství odpůrců
To je možné považovat za dílčí vítězství odpůrců elektrárny, kteří odvolali blokády. Sdružení odpůrců nicméně varovala, že v tlaku na politiky nepoleví a chce pozorně sledovat počínání příštího rakouského kabinetu.
Konkrétní výhrady rakouských odpůrců elektrárny se týkají souběžného vedení vysokotlakých potrubí primárního okruhu elektrárny. Výhrady ke stavu těchto technologií měla údajně i mezinárodní inspekce v závěrečné zprávě z minulého roku. Proto považují Rakušané výtky za oprávněné.
"Češi nás už několik let tahají za nos," tvrdil poslanec Lutz Weinzinger z krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ).
Kritika mířila i na vládní politiky, poslanci jim vytýkají pasivitu.
Rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll nicméně prohlásil, že jeho resort hledá jen obtížně cesty k podání mezinárodní žaloby. Hájil se mimo jiné tím, že ještě nemá k dispozici všechnu potřebnou dokumentaci.
Velké šance nedávají odpůrcům Temelína ani rakouští právníci. Jako jediná soudní instance, která by mohla spor řešit, se nabízí Mezinárodní soudní dvůr v Haagu. Ten by ale mohl řešit žalobu jen tehdy, pokud by s ní souhlasily obě strany. Právníci navíc upozorňují, že ujednání z Melku se nikdy nestalo součástí právního rámce Evropské unie.

Dohoda z Melku
Dohodu podepsali v podunajském městečku Melk v prosinci 2000 premiéři Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel. Česká strana se zavázala, že neuvede elektrárnu do provozu, dokud nesplní mezinárodní bezpečnostní opatření.
Ujednání obsahovalo i závazek odstranit nedostatky, na které tehdy poukázala rakouská strana. Podpisům byl přítomen evropský komisař pro rozšíření Günter Verheugen.
Rakouský odpor k energii z atomového jádra má dlouhou tradici. Už v listopadu 1978 se vyslovili Rakušané v referendu těsnou většinou proti zprovoznění kompletně dostavěné atomové elektrárny v Zwentendorfu na Dunaji. Stavba, která stála miliardu eur, byla zakonzervována.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů