Neděle, 5. května 2024

Přeběhlík je idiotské pojmenování

Přeběhlík je idiotské pojmenování
Předseda Strany zelených Martin Bursík je ochoten začít vyjednávání o společné vládě s ODS a lidovci, jak to ve středu navrhla Topolánkova strana.
"Když při jednáních uvidíme, že někdo z partnerů hraje levou, jdeme od toho. To si pohlídám," říká Bursík v rozhovoru pro HN.


HN: Můžete vysvětlit, co se to teď, ve čtvrtek 14. prosince ve čtvrt na pět odpoledne, děje v české politice?
Myslím, že to víte stejně jako já a jen mě zkoušíte. Minulý pátek jsme jako Zelení ukončili rozhovory o čtyřkoalici a definovali jsme dvě varianty, které připadají v úvahu: velká nárazníková koalice - nebo trojkoalice, o níž jsme jednali někdy na začátku pokusu o sestavení vlády. A řekli jsme, že je to na rozhodnutí ODS a možná některých poslanců ČSSD, kterou z těch variant vyberou. Tím naše vyjednavací angažmá skončilo.
Včera jsme dostali informaci, že se jednání ODS-ČSSD-KDU zhroutilo. A od té doby, od včerejšího večera jsem měl spoustu telefonů. Jednání jsme znovu zahájili, ale řekli jsme: Jestliže jsme ochotni se něčeho zúčastnit, musí mít ty rozhovory nějakou kulturu a elementární solidnost.


HN: To znamená co?
Při ranním jednání s ODS jsem jako první řekl, že není možné se dohadovat o nějaké vládě během jednoho dne. A že je vyloučeno, aby už v pátek šel Topolánek s něčím na Hrad. Jestli s námi chtějí vést nějaké vážné rozhovory, ať předseda Topolánek odloží svou schůzku na Hradě minimálně o týden.

V jednání ODS nehledám moc sofistikovaný přístup


HN: Myšlenka trojkoaliční vlády ODS- KDU-Zelení opřená o "konstruktivní přeběhlíky" je pro vás principiálně přijatelná?
Výraz "přeběhlík" mi připadá prostě idiotský, nezlobte se na mě.


HN: Proč?
Teď je to nejčastěji vyslovované slovo, stejně jako minulý týden "porcování medvěda". Pod tím slovem se má schovat úplně všechno. Ale my jsme přece v odlišné situace, než v jaké jsme byli před několika měsíci.
Teď jsme půl roku po volbách, pod tlakem jsou všichni politici, všechny politické strany, vyčerpalo se iks pokusů, které byly k dispozici - a co teď zbývá? Představivost se redukuje a tento trojkoaliční koncept by mohl mít ideově i programově největší potenciál.


HN: Promiňte, ale znovu: Proč je přeběhlík idiotský termín? Ten člověk nebo lidé by k vám prostě přeběhli z jiného tábora.
Protože je třeba rozlišovat. Pokud by to bylo tak, že tady Marek Dalík nakupuje nějaké poslance pro předsedu vlády a sežene jednoho dva, je to věc eticky zcela nepřijatelná a není na tom možné založit vládnutí. Bude strašně záležet na tom, co se podaří vyjednat a jaká bude reakce.
V ČSSD se projevuje určitá dynamika, která je přirozená, jen byla držena jak v papinově hrnci pod pokličkou. Je docela dobře možné, že se najde skupina poslanců, která z důvodů existenčních (protože bude chtít zůstat ve sněmovně celé funkční období) nebo principiálních (protože jim například přijde potřebné některé programové body umožnit), celý projekt podpoří. Pak bych nemluvil o přeběhlících.
Ten termín má pejorativní nádech a znamená to, že jsou to zaplacení poslanci, kteří se najednou rozhodnou a budou hlasovat pro vládu druhého tábora. Přitom to může být vnitřní přesvědčení těch lidí. A nemusí být jeden dva, ale může jich být více.


HN: Vy jste dnes mluvil s politiky ODS. Co vás přesvědčilo, abyste znovu začal vyjednávat o společné vládě, když byl celý ten projekt jednou neúspěšný a ODS od té doby zkusila už několik dalších variant?
V jednání a metodě ODS nehledám nějaký vysoce sofistikovaný přístup. Beru ty věci, jak jsou. Myslím, že je to ode zdi ke zdi, a premiérovi jsem to v úterý velmi otevřeně řekl.
Bylo by pro nás docela pohodlné zůstat v opozici. Když při jednáních uvidíme, že někdo z partnerů hraje levou, jdeme od toho. To si pohlídám. Naše zkušenost je taková, že ODS dokázala vykuchat původní trojkoaliční smlouvu a s lehkostí z ní vyhodila všechny priority Strany zelených. I to je důvod, proč být v jednání daleko obezřetnější.
A je tu ještě jedno velmi citlivé téma: Vsetín a Čunek. Nemůžeme jít do vlády, která by v tichosti převzala způsob, jakým předseda KDU-ČSL řešil romský problém. A nejsme schopni převzít ani jeho rétoriku. Budeme trvat na shodě v oblasti ochrany menšin, zejména té romské.


HN: Budete chtít, aby Jiří Čunek přivezl deportované romské rodiny zpátky do svého města?
Teď nejde o Vsetín. Máme ale jednat o vládě a zjišťujeme, že předseda KDU-ČSL tohle vnímá jako svůj úspěch, který ho dostal na politickou úroveň. To je pro nás stejně nepřekročitelné, jako kdyby po nás někdo chtěl, abychom byli ve vládě, která by rozhodla o rozšíření jaderné energetiky.

Melčák prý není typ, jaký by se nechal koupit


HN: Vážně ale věříte tomu, že by poslanci typu pánů Melčáka či Pohanky podporovali pravozelený program?
To je hodně důležité. Myslím, že je to analogické s naším argumentem, proč nelze vládu opřít o komunisty.
Můžete si vzít to nejlepší, co je v Evropě okolo vás, a ti komunisté napojení na odbory, řeknou - tak takhle ne. Musíme mít představu o politické orientaci těch lidí, o přístupech k základním tématům a vést s nimi rozhovory. Na to je ale ještě strašně brzo.
Kdybychom zadali inzerát "hledáme poslance a poslankyně, kteří budou ochotni tolerovat podpořit trojkoaliční vládu s reformním programem, který zdůrazňuje akcenty udržitelného rozvoje", tak to bude jedině pro legraci.


HN: A z toho, co víte teď: Má ODS dojednanou skupinu poslanců, která bude trojkoaliční vládu a hlavně její program ochotna podpořit?
Nevím. Nejdřív je potřeba dohodnout se na programu, a na to potřebujeme minimálně týden. To není vzhledem k půlroku, který už máme za sebou, tak dlouhá doba, aby nestálo za to ji odpracovat a zjistit, jestli je to možné. A až na základě toho vést rozhovory s poslanci, kteří by tu vládu byli ochotni podpořit.
Jsem přesvědčen, že se v sociální demokracii najde dost lidí, kteří jsou natolik svobodomyslní, že si řeknou "tak dost, přestaňme blbnout", a položí si otázku: Co bude obsahem vládnutí trojkoalice? Budou to nějaké divočiny, které z principu nebudeme moci podpořit, protože jsme sociálně citliví? Tohle ti lidé mohou posoudit až ve chvíli, kdy před sebou budou mít hotový program vlády.
Hotovo ale není. Někdejší program trojkoalice je mrtvý. Začínáme nanovo.


HN: Bavíte se spolu už půl roku. Asi nikdo z vás své priority nezměnil. Proč znovu debata o programu, který už byl jednou dojednán? Neztrácíme čas?
Myslím, že situace se hodně změnila. Dohodli jsme se v někdejší trojkoalici na ochraně klimatu, a ODS teď klidně ve svém menšinové vládě zvýšila povolené emise. Speciálně pro ČEZ o více než dvacet procent. Kde má tato firma ještě nějaké rezervy oproti stavu, kdy teď vyrábí energii v tom šrotu, v těch hnědouhelných elektrárnách?
Tyto zkušenosti nám říkají - pozor. Musíme být daleko důslednější. Teď je prostředí vhodné k tomu, abychom požadovali dohodu daleko explicitnější, jasnější.
I ODS se v tom posunula. Když se podíváte na Sedm statečných reforem, tak i oni šli ke konkrétnějším tezím. My chceme toho posunu využít a být co nejkonkrétnější.


HN: Zkusíme to ještě jednou: máte od ODS alespoň nějakou zprávu, náznak, kdo by měli být konstruktivní poslanci ČSSD?
Nemáme. Myslím, že to ani ODS neví. Kdyby to věděli, tak by nepracovali tak intenzivně na projektu se sociálními demokraty a lidovci, který už byl u finále.


HN: Pokud ale konstruktivní poslance neznáte a nemůžete si je otestovat, jak potom rozeznáte nespokojence, kteří chtějí podpořit aspoň nějaké reformy, od lidí, kteří byli "koupeni"?
Pana Melčáka neznám. Dostal jsem informaci, že to není typ člověka, který se dá koupit. Ale nevím, neznám ho.
Musíme s těmi lidmi mluvit, a vidět pohnutky, proč něco takového udělají. Já zatím poznám tak poslance, kteří mluví u mikrofonu. Pak je tu ale ještě veliká část těch, kteří nikdy nemluví. Nechci dát na první dojem. Stejně však nevidíte nikomu do duše, neznáte úplně jeho motivaci.
Byl bych samozřejmě velmi rád, kdyby pan premiér poslal pana Dalíka na dovolenou. Nebo ještě raději, kdyby s ním úplně přestal spolupracovat. To by byl dobrý předpoklad úspěchu celého projektu. Ale to je na rozhodnutí premiéra.

Čunek? Vlastně standardní politika KDU-ČSL...


HN: Už jste se zmínil o novém předsedovi lidovců Jiřím Čunkovi. Jak na vás působí?
To je příliš osobní otázka.


HN: Je to možná váš příští koaliční partner. Jak na vás působí třeba ve srovnání s Miroslavem Kalouskem?
Proč zrovna s Kalouskem?


HN: Protože to je jeho předchůdce.
Jen získávám čas na přemýšlení... Mám dojem, že to jde všechno příliš rychle. Nechtěl bych být v jeho kůži a dostat se z týdne na týden do pozice, ve které je.
Asi jsem podobně jako veřejnost očekával, v čem bude změna, co to vlastně přinese. Pan Čunek je ve funkci necelý týden a jeho prvním podstatným krokem byla rychlost, se kterou byl ochoten jít dělat fíkový list velké koalice. To bylo trochu překvapivé a vlastně jen potvrzení toho, že to je standardní politika KDU-ČSL, totiž být za každých okolností ve vládě. To pro mě bylo trochu zklamání.
Ale to není náš problém. Tím je vztah KDU k menšinám a jeho korekce tak, abychom o tom projektu vůbec mohli diskutovat.


HN: Měla by vláda Mirka Topolánka, Jiřího Čunka a Martina Bursíka vládnout celé čtyři roky, až do řádných voleb v roce 2010?
O tom jsme se ještě nebavili.


HN: Jiným slovy: nacházíme se pořád tak někde kolem 3. června.
Myslím, že ne. Situace je jinde a vůle ODS k dohodě bude vyšší.


HN: Naše oblíbená anketní otázka: kdy budeme mít v Česku vládu s důvěrou sněmovny?
Na vašem místě dnes seděl pan místopředseda Bém a říkal mi, že by se to mohlo jmenovat třeba vánoční vláda. Já ho požádal, aby tahle adjektiva už nepoužíval. Už to působí komicky. Už to měla být vláda do Mikuláše, pak to budou Vánoce, pak Tři králové... O tyhle legrace už přece veřejnost nestojí. Jsme v tak hlubokém problému, že si to žádá vážnost.


HN: Ano, ale máme šest měsíců po volbách a lidi by už asi rádi viděli nějaké světlo na konci tunelu. Takže: kdy bychom mohli mít vládu s důvěrou?
Do konce příštího týdne jsme schopni udělat program. Pokud se nezadrhneme, můžeme jít do standardní procedury.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů