Pátek, 29. března 2024

Od ledovců po prales – Argentina

Můžete tu najít deštné pralesy, vodopády, jezera, překrásné ledovce a hory, které se svými vrcholky dotýkají azurové oblohy
Od ledovců po prales – Argentina

Argentinská krajina je opravdu velmi rozmanitá. V jedné části se ocitnete v naprosté pustině, kde potkáte snad jenom stáda pasoucího se dobytka, v druhé části na sebe můžete nechat působit sílu a svěžest deštného pralesa a jinde zase obdivujete úchvatnou hru světla na chladných ledovcích. Při pobřeží Atlantského oceánu objevíte obrovské kolonie tučňáků, tuleňů a ve vodě můžete zahlédnout ploutve delfínů nebo velryb. V Argentině si přijde na své jak milovník zimních sportů, tak "teplomil", stejně jako člověk toužící po čisté přírodě a naopak zase ten, kdo vyhledává ruch velkoměsta.

Argentina se rozkládá na území o rozloze 3,8 mil. km2; většina území se nachází na americkém kontinentě, zbytek leží na území Antarktidy. V Argentině najdete téměř všechny klimatické pásy. Sever je tropicky horký, zatímco Ohňová země je subarkticky studená. Zhruba dvě třetiny území leží v suchém pásu, jedině na východě je celoročně dostatek vlhkosti.

Co takhle zatančit si tango? Typický latinskoamerický tanec vyjadřuje touhu, smutek, zklamání a tajná přání. Vznikl právě v Argentině, v buenoserských chudinských čtvrtích, ve kterých se scházeli přistěhovalci. Dříve se tango tančívalo téměř ve všech barech a restauracích, dnes můžete zahlédnout tančící pár již jen jako atrakci pro turisty. Můžete si posedět v některé z kaváren, zaposlouchat se do tónů jazzu nebo tanga a ochutnat při tom některou z argentinských pochoutek. Pokud budete mít chuť na alkohol, musíte požádat o "cana" – nápoj v plechovce nebo "chopp", což je točené pivo. Káva se tu podává tak, jak ji známe – espresso, latté nebo káva ve skle s mlékem, která se nazývá "cortado".

argentina
Na návštěvě u domorodců

Chcete-li se podívat, jak žijí domorodci, musíte zajet do horských vesniček v Andách, které připomínají horské vesničky v Peru a v Bolívii. Lidé jsou tu milí a usměvaví, přestože musí tvrdě pracovat. Zajděte se podívat třeba na opravdový indiánský trh, kde posedávají místní muži a ženy na zemi a prodávají výrobky vlastnoručně vyrobené. Koupit si od nich můžete i listy ze stromu koka a zkusit je rozžvýkat jako oni. Zajímavostí je také zkamenělý prales v Quebrada de Cafayate, který je tvořen zvláštními přírodními útvary. Lidé si útvary pojmenovali podle toho, co jim připomínají – jeden z kamenů někomu připomíná žábu, další mnicha a jiný ďáblův chřtán.

Národní parky

Jistě jste už něco zaslechli o Patagonii nebo o Ohňové zemi. Patagonie se stala nejnavštěvovanějším národním parkem Argentiny. Paradoxem je, že na území Patagonie se nacházejí ropná pole, která nejvíce podporují ekonomiku státu. Díky své odlehlosti a nepřístupnosti byla Patagonie vždy snem pro cestovatele a snílky, pro dobrodruhy a odvážlivce. Můžete tu cestovat několik dní, aniž byste potkali jediného člověka.

<>Velšské zvyky a tradice můžete poznávat ve městech Trevelin nebo Esquel. Malé městečko Esquel je zároveň jakousi pomyslnou bránou do národního parku Parque Nacional Los Alerces. Až do výšky 60 metrů tu vyrůstají stromy druhu Fitzroya cupressoide, jejichž kmen má obvod 4 metry a které se dožívají 400 let a více. Ledové území národního parku Los Glaciares zabírá rozlohu 4 459 km2 a dominuje mu jezero Argentino. Až ho uvidíte, jistě zůstanete v údivu stát, okouzleni ledovou krásou takového množství ledu. Ti z vás, kteří jsou odvážnější zajisté neodolají procházce přímo po ledovci, která v nich zanechá neopakovatelné zážitky navždy.

Nejjižnějším městem Argeniny je město Caermen de Patagones. V zátoce Valdes nebo v zátoce Camarones můžete v úžasu pozorovat velkou kolonii tuleňů, lvounů, tučňáků a ostatních mořských živočichů. V určitém období se tu pořádají vyhlídkové jízdy na moře za účelem pozorování velryb. Asi největší provincií tučňáků je chráněná oblast kolem Punta Tombo, kde je prý přes půl miliónu tučňáků. Celá tato oblast je oplocena a tučňáci se kolébají sem a tam téměř nerušeni přílivem turistů, kteří je pozorují jen z dálky.

Poslední zastávka bude patřit jednomu z divů světa, který je opravdu fascinujícím dílem přírody, a to jsou vodopády Cataratas del Iquazú, které jsou obklopeny tropickým deštným pralesem. Vodopády byly zapsány na seznam přírodního dědictví mezinárodní organizace UNESCO v roce 1986. Kolem vodopádů žije přes 450 druhů ptáků, 80 druhů savců a roste tu přes 2000 druhů rostlin. V nejvyšších místech dosahuje vodopád výšky až 80 metrů. Kolem vodopádů vede několik krátkých přírodních poznávacích stezek, které nejsou náročné ani pro ty nejpohodlnější.

Tak co říkáte? Nebyla to dovolená plná dobrodružství a neopakovatelných zážitků na celý život? Vydat se putovat po životem pulzující zemi, která je zároveň na některých místech civilizací téměř nedotknutá? Jistě to stojí za úvahu.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů