Středa, 24. dubna 2024

Statek ukrýval radioaktivní látky

Statek ukrýval radioaktivní látky

V bývalém zemědělském objektu v Nalžovicích na Příbramsku objevili experti kontejnery s radioaktivními látkami.
"Hodnoty radioaktivity jsou sice zvýšené, ale nikoli alarmující. Tyto látky jsou běžné v laboratořích. Únik do okolí nehrozí," uvedla předsedkyně úřadu Dana Drábová. Podle ní šlo nejspíše o sloučeniny uranu a thoria.
Radioaktivní materiál byl objeven v kontejnerech, které na statku skladoval podnikatel Petr Budil. Ten v sobotu řekl, že události lituje a že chemikálie ve statku nechal kvůli nedostatku peněz.

Čeká se na rozbory látek
Na možný výskyt nebezpečných chemikálií upozornila starostka Nalžovic Jana Pšeničková. Od té doby objekt nepřetržitě hlídá policie. Na místě zasahovala i speciální protichemická jednotka středočeských hasičů, která část nebezpečných látek již v sobotu odvezla.
O chemikálie se nyní postará Správa úložišť radioaktivních odpadů. Jak vysoká byla v místech radioaktivita, zatím není jasné.
"Podrobnější prozkoumání vzorků bude trvat i několik dnů," řekla Drábová.
Podle středočeského hejtmana Petra Bendla také zatím nic nenasvědčuje tomu, že by voda a okolní půda byly zamořeny.
O další likvidaci chemikálií rozhodne dnes bezpečnostní rada kraje. "Na radě bude i jasnější, kolik bude odstranění nebezpečných látek stát," řekl mluvčí kraje Martin Kupka. Je totiž pravděpodobné, že některé čisté chemikálie nebude potřeba likvidovat, ale mohou se prodat chemickým firmám.

Bude majitel stíhán?
Na zaplacení likvidace chemikálií by se měl podílet i pětatřicetiletý majitel skladu Petr Budil.
Ten podle televize Nova s chemickými látkami sice obchodoval legálně, ale skladoval je v nezabezpečeném, polorozpadlém objektu. Když jeho podnikání zkrachovalo, neměl peníze na odstranění chemikálií. Proto může být i trestně stíhán.
Na možné zamořování okolí nebezpečnými jedy prý upozorňovala už starostka Nalžovic už před dvěma lety. Hygienici však tehdy nezjistili nic nebezpečného. Navíc majitel tvrdil, že v bývalém zemědělském statku žádné jedy nejsou.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů