Pátek, 29. března 2024

MŽP zelenou elektřinu nejenom podporuje, ale také vyrábí

MŽP zelenou elektřinu nejenom podporuje, ale také vyrábí

Ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš dnes uvedl do provozu fotovoltaický systém, vyrábějící elektrickou energii ze slunečního záření, instalovaný přímo na budově Ministerstva životního prostředí. „Je to náš praktický příspěvek rozvoji obnovitelných zdrojů energií a také ochraně klimatu,“ říká ministr Kalaš. „Je to příspěvek také symbolický, MŽP se tak samo zařazuje mezi ekologické výrobce elektřiny,“ dodává ministr.

Solární elektrárna je umístěna v horní části průčelí budovy MŽP a integrace panelů do fasády je originálním architektonickým řešením [1]. Je složena z 244 fotovoltaických panelů o celkové ploše 211 m2. Špičkový výkon celého systému je 25,8 kWp [2], za rok elektrárna vyrobí 21,3 MWh elektřiny a ročně tím sníží emise o  25 tun CO2. „Systém zatím dodává elektřinu pouze do vnitřní sítě MŽP, připravujeme ale napojení na veřejnou síť,“ říká ředitel úřadu MŽP Miroslav Jandura. MŽP přitom již od 1. ledna 2005 odebírá výhradně elektrickou energii z obnovitelných zdrojů [3].

Zaměstnance i návštěvníky MŽP také ve vstupní hale úřadu přivítá elektronický panel, informující o aktuálním výkonu fotovoltaického systému, celkové sumě vyrobené energie od spuštění [4] a přepočtu na ekvivalent uspořených tun CO2.

Ministerstvo se ovšem snaží rovněž o úsporná opatření. Úřad používá úsporná osvětlovací tělesa a také postupně dochází k výměně klasických počítačových monitorů za LCD obrazovky (úspora až 70 % energie). V letech 2003 – 2004 proběhla celková rekonstrukce fasády hlavní budovy MŽP spolu s výměnou oken. Dosavadní údaje hovoří o velmi zásadní úspoře energie na vytápění – v roce 2005 ušetřilo MŽP téměř 50 % energie na vytápění (a tedy i zemního plynu) oproti stavu před rekonstrukcí [5].

Ministr Kalaš připomněl v této souvislosti také fakt, že na počátku podzimu znovuotevřel možnost žádat o podporu instalací obnovitelných zdrojů energie z prostředků Státního fondu životního prostředí (podrobnosti viz www.sfzp.cz).

Sluneční energie má v ČR před sebou ještě velký potenciál. Dosud není zdaleka využíván tak, jak by mohl být. Odhady různých institucí se různí, ale shodují se na tom, že v roce 2005 byl u nás nainstalován celkový špičkový výkon fotovoltaických elektráren 0,7 – 1 MWp [6]. Dosud největší česká solární elektrárna byla zprovozněna v Hrádku nad Nisou. Tamní fotovoltaické panely na ploše 430 m2 mají špičkový výkon 61 kWp. Předpoklad je celková maximální roční produkce elektřiny 50 MWh.

Poznámky:

[1] Autorem projektu je ing. arch. Jan Storch.

[2] Jednotka Wp, příp. kWp či MWp udává tzv. špičkový výkon systému, tj. maximální výkon, který je solární systém při maximálním slunečním záření a za dalších stanovených podmínek schopen vydat. Používá se pouze u fotovoltaických zařízení.

[3] Dodavatelem je PRE, a.s. MŽP odebírá elektřinu v tarifu PREKO.

[4] Elektrárna byla reálně spuštěna do plného provozu 1. 12. 2006. Dodavatelem je společnost Solartec, celkové náklady na instalaci systému byly 9 324 000 Kč (bez DPH).

[5] V roce 2003 – před zateplením budovy, činila spotřeba energie na vytápění 6 720 GJ. V roce 2004 byla již budova zčásti zateplena a spotřeba klesla na 5 474 GJ. V roce 2005 byla rekonstrukce fasády již zcela dokončena a spotřeba dále klesla až na 3 940 GJ. Vytápěná plocha v budově MŽP má rozlohu 6 827 m2.

[6] Odhady vycházejí z údajů MPO, ERÚ, SFŽP a Czech RE Agency.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů